.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

AIR4: Летящ автомобил в чест на Renault 4L

Renault празнува 60-ата годишнина на емблематичния 4L тази година и по този юбилей френският производител се обедини с дизайнерския център TheArsenale, за да създаде футуристичен и въздушен демо автомобил, вдъхновен от иконата: AIR4.

Автомобилът, изработен изцяло от въглеродни влакна, притежава линиите и габаритите на оригиналния 4L, но е с повишена здравина, за да отговори на новите ограничения (тяга или изкачване), на които е изложен. AIR4 напуска пътищата, по които се движеше известният 4L, за да направи небето своя сцена . AIR4 се задвижва от четири двойни витла (по един във всеки ъгъл на автомобила), които му придават фалшив вид на дрон. Пилотът седи центъра на шасито.

Летящият автомобил е замислен, проектиран, разработен и сглобен изцяло в София Антиполис, южната част на Франция. Той носи 22 000 mAh литиево-полимерни батерии за захранване на своите витла, които генерират обща мощност от 90 000 mAh. Това му осигурявамаксимална хоризонтална скорост от 26 метра в секунда с наклон от 45° по време на полет и до 70° максимален наклон. AIR4 може да лети до височина от 700 м със скорост на излитане 14 м/сек, ограничена до 4 м/сек от съображения за безопасност и скорост на кацане от 3 м/сек.

„След цяла година празненства искаме да създадем нещо нетрадиционно, за да завършим със стил 60-ата годишнина на 4L“, обяснява Арно Белони, глобален маркетинг директор за марката Renault. „Сътрудничеството с TheArsenale се случи естествено. Летящият демо автомобил AIR4 е напълно иновативен и намеква как може да изглежда тази икона след 60 години. „

Необичайното летателно средство ще бъде изложено от 30 ноември в L’Atelier Renault на Champs Élysées до края на годината.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …