.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Aston Martin ще продължи да прави автомобили с V12

Новият Aston Martin DBX 707 SUV, задвижван с V8, просто изпреварва DBS grand tourer с V12 двигател при ускоряване, но шефът Тобиас Моерс няма непосредствени планове за постепенно премахване на собствения 12-цилиндров двигател на компанията.

Попитан дали V8 на DBX 707, модифицирана версия на най-мощния двигател на Mercedes-AMG, може да замени V12 в Aston Martin DBS и най-мощния DB11, Моерс каза: „Не, няма да направим това. V12 все още има потенциал и наличието на V12 Vantage показва, че има място за него в нашето поколение спортни автомобили.”

Новият V12 Vantage се очаква да използва подобна конфигурация за задвижване на V12 Speedster, който генерира 690 к.с. „V12 Vantage създава впечатление за това къде се движим с марката“, казва Моерс. „Това е най-високоефективният спортен автомобил Aston, който някога е правен. Това дава представа за това какво ще правим с производството на спортни автомобили.”

Той разкри, че краят на жизнения цикъл на V12 ще бъде 2026-2027. „Ако все още имаме клиенти, които го желаят, но това е малко количество“, добави той. „Не говорим за масово производство.“

Това предполага, че V12 би могъл да се превърне като специално предложение или да се използва само в ултра ексклузивни специални издания.

Почти сигурно няма да се използва в мощна версия на DBX, като Моерс посочва динамиката на шофиране и разпределението на теглото като фактори, които ще бъдат засегнати неблагоприятно.

Понастоящем Aston Martin използва V8 и редови шестицилиндрови двигатели на AMG в своята гама, но четирицилиндровият турбо агрегат, предназначен за внедряване в следващото поколение C63 и E63, би бил крачка твърде далеч“, смята Моерс. „Може да е моето дете, но не пасва на Aston като марка.“

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …