.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Audi обнови флагманския седан A8

Audi представи обновения седан A8. Флагманският модел получава променен външен вид, както и някои нови електронни системи.

Основните промени в дизайна са в предната част, където се появява хромирана решетка в ново изпълнение, въздухозаборници с различна форма и други адаптивни матрични фарове, в които се използват най-малко 1,3 млн. микроскопични рефлектора. Отзад има нови OLED светлини.

В интериора на флагманския седан са приложени минимални промени. Audi A8 получава най-новата версия на електронното табло Virtual Cockpit. Както и преди, вдясно от водача са разположени два сензорни дисплея с диагонал 10,1 и 8,6 инча, които отговарят за управлението на настройките на мултимедийната и климатичната система.

Като опция за пътниците на задния ред се предлагат допълнителни 10,1-инчови екрани на медийния комплекс с възможност за интегриране на смартфони, както и аудиосистема Bang & Olufsen с 23 високоговорителя.

Специално за китайския пазар немците разработиха луксозна версия на седана, наречена A8L Horch. Дължина на каросерията е увеличена  до 5,45 м. Тозиавтомобил се отличава с уникална радиаторна решетка и джанти, както и с интериорен дизайн, изпълнен със скъпа кожа и естествено дърво.

Двигателната гама не е претърпяла промени. Все още включва един дизелов, три бензинови двигателя и един хибрид с възможност за зареждане от външни източници на енергия. Всички двигатели работят в комбинация с осемстепенна автоматична скоростна кутия и задвижване на всички колела.

Базовият двигател остава 3,0-литровият дизелов агрегат, развиващ 286 к.с. и 600 Нм въртящ момент. В допълнение, седанът се предлага с 3,0- и 4,0-литрови бензинови мотори с мощност 340 к.с. и 460 к.с. съответно. Освен това A8 има хибридна модификация с 462 к.с., базирана на 3,0-литров бензинов двигател. Тази версия получава увеличена батерия от 14,1 кВтч на 17,9 кВтч.

И накрая, на върха на гамата е спортната версия S8 с 4,0-литров битурбо агрегат, който развива 570 к.с. и 800 Нм въртящ момент. Този автомобил е способен да ускори от място до 100 км/ч за 3,8 сек, а максималната му скорост е електронно ограничена до 250 км/ч.

Европейските продажби на обновения Audi A8 ще започнат през декември 2022 г. В Германия цените на автомобила ще започнат от 99 500 евро.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …