.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Audi се завръща в рали Дакар с този хибриден SUV

Компанията се подготвя и за участие в „24 часа на Льо Ман“

Audi се отказва от Формула Е и ще ангажира спортната си дивизия с по-мръсен и прашен спорт. Като например най-тежкото оф-роуд състезание на планетата, а именно рали „Дакар“.

От Audi разкриват официално, че ще участват с електрифициран SUV през 2022 г. Изображението по-горе е първият тийзър на това, което след година и малко ще трябва да се доказва в пясъците на пустинята. През 2021 г. състезанието ще се проведе в Саудитска арабия.

SUV хибридът за рали „Дакар“ 2022 ще използва електромотор и батерия, като последната ще се зарежда от бензинов турбо мотор. Именно двигателят с вътрешно горене ще играе ролята на генератор за зареждане на батерията.

Освен това от Audi потвърждават и за завръщане в „Льо Ман“. В момента състезателните инженери на марката подготвят прототипи за участие в клас LMDh на „24 часа на Льо Ман“ и „24 часа на Дейтона“.

Съкращението LMDh идва от Le Mans Daytona hybrid, като това е нов клас в състезанията за издръжливост. Изискванията са колата да тежи минимум 1030 кг и да разполага максимално с 671 к.с. (500 kW), като хибридната система да задвижва задните колела.

Първият хибрид за 24-часова надпревара ще участва в Европа през 2022 г., а в САЩ на следващата 2023 г.

Що се отнася до Формула Е, участието на Audi приключва след сезон 2021. Въпреки това марката ще продължи да доставя задвижвания за клиентските отбори от шампионата.

Вижте още

Audi и Porsche влизат във Формула 1

Не е тайна за никого, че VW Group иска да има два отбора във Формула …