.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Автопилотът на Tesla разпознава полицейски коли

Tesla преработи автопилота в своите електрически автомобили. След актуализацията системата може да идентифицира аварийни превозни средства чрез работещи мигащи светлини и автоматично да забавя скоростта на автомобила. Както съобщава Electrek, функцията е налична за моделите Model S и Model Y.

„Системата открива работещи мигащи светлини на тъмно и скоростта на електрическият автомобил веднага забавя и на екрана се появява съответно предупреждение. Освен това водачът ще чуе звуков сигнал. И накрая, системата ще напомни на шофьора да държи ръцете си на волана“, обясняват от американската компания.

Веднага след като електрическият автомобил премине аварийното превозно средство, системата ще възстанови предишната скорост на Tesla. В този случай новата функция работи само през нощта.

„Никога не разчитайте изцяло на функциите на автопилота. Системата невинаги ще може да забележи аварийно превозно средство с мигащи светлини . Гледайте внимателно движението и винаги бъдете готови да поемете контрола над автомобила изцяло “, предупреждават от Tesla.

Може би развитието на нована функция за американците е било предизвикано от редица инциденти с техните електрически автомобили, които се случиха съвсем наскоро. Така във Флорида (САЩ) Tesla Model 3 с включен автопилот се блъсна в полицейска кола. Според шофьора той е активирал системата и е отклонил ума си от пътя.

Подобен инцидент се случи в САЩ в средата на март. Тогава кросоувърът Tesla Model Y се блъсна в стояща патрулен автомобил Dodge Charger. Полицейската кола е била паркирана в съответствие с всички правила за движение с включени мигащи светлини. На свой ред шофьорът на електрическия автомобил твърди, че по време на инцидента неговият Tesla е включил режима на полуавтоматично управление.

Миналото лято в САЩ Tesla Model S с включен полуавтоматичен автопилот също се блъсна в полицейска кола. В същото време шофьорът на електрическия автомобил призна, че напълно е поверил управлението на колата на електрониката и по това време гледал филм на смартфона си.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …