.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Бъдещият Lotus Elise минава само на ток

Първият електрически спортен автомобил с емблема Lotus, предназначен за най-голям тираж, представен като директен потомък на Lotus Elise, ще се присъедини към каталога на производителя от Хетел през 2026 г.

Lotus Elise, пуснат на пазара от британския производител между 1996 и 2021 г., носи цветовете на марката високо в продължение на 25 години и наследникът ще трябва да направи много, за да запази наследството си. Този бъдещ модел, известен под кодовото име Type 135, ще пристигне според британския автомобилен производител през 2026 г. под формата на чисто електрически двуместен спортен автомобил, разработен на основата на новата модулна платформа E-Sports, представена наскоро от производителя ( Проект LEVA или „Lightweight Electric Vehicle Architecture“).

Този нов модел, първият електрически автомобил от Lotus, предназначен с голям тираж (Lotus Evija е хиперавтомобил, произведен само в 130 бройки), ще има късо междуосие (2,47 метра),  чиято електрическа мощност от 475 к.с. (350 кВт) ).) се доставя от един двигател и ще бъде оборудван с батерия с капацитет 66,4 кВтч, инсталирана зад седалките на водача и пътника, предлагаща пробег от приблизително 300 мили (483 км).

Новият спортен автомобил, който в момента се разработва в Хетел, ще бъде проектиран като всички модели на марката според кредото „светлината е вдясно“, скъпо за основателя на Lotus – Колин Чапман. И въпреки допълнителното тегло, присъщо на електрическата му конструкция, то трябва да бъде ограничено благодарение по-специално на използването на платформата E-Sports, която е с 37% по-лека от тази на новия Emira, най-новият модел на марката с двигател с вътрешно горене.

„Това е нашата ДНК: динамика, аеродинамика и лекота“, обяснява Мат Уиндъл, главен изпълнителен директор на Lotus. „Това правим с всички наши продукти. Искаме нашите продукти да запазят марката Lotus. Те ще имат различна задвижваща система, но тази система ще има и предимства: незабавен въртящ момент, по-лесно охлаждане и по-добър пакет”.

Единственият недостатък на тази обещаваща картина се отнася до цената на бъдещия електрически спортен автомобил, която трябва да бъде много по-висока от тази на Lotus Elise. Става дума за прогнозна продажна цена между 80 000 и 100 000 паунда (между 94 000 и 117 500 евро). За сравнение, Lotus Elise Sport 240 Final Edition, един от последните пуснати на пазара модели Lotus, се предлагаше на цена от 56 980 евро, включително данъците.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …