.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

BMW M Hybrid V8 LMDh е почти готов за „Льо Ман“ [Премиера]

Както знаете 2022 г. е юбилейна за BMW M, тъй като спортното подразделение става на 50 години. А колата от изображенията тук е може би най-специалната по случай рождения ден на моторспорт дивизията на баварската компания. Тя носи официалното име BMW M Hybrid V8 LMDh и е разработена за ендуранс състезания, сред които и „Льо Ман“.

Прототипът на BMW е с камуфлажна разцветка, в която са включени размазани изображения на легендарните състезателни коли като BMW 3.0 CSL (1976) и BMW M1/C (1981).

BMW M Hybrid V8 LMDh стъпва върху шаси на Dallara, а задвижването е хибридно с V8 двигател. Участие в създаването на хибридната система вземат Williams Advanced Engineering, Bosch и Xtrac.

Колата трябва да дебютира следващата година в шампионата IMSA WeatherTech SportsCar. Шефовете на BMW M ще вземат скоро решение за участие на болида в „24 часа на Льо Ман“ през 2024 г., което е най-очакваното нещо при наличието на подбна машина.

Тъй като BMW M Hybrid V8 е в клас LMDh (Le Mans Daytaona hybrid) трябва да отговаря на следните изисквания: тегло най-малко 1030 кг без гориво и пилот, височина до 1060 мм, широчина до 2000 мм и дължина не повече от 5100 мм.

Минималното тегло на двигателя с вътрешно горене, което заедно с турбокомпресорите и изпускателните колекторите, трябва да тежи най-малко 180 кг.

Това са част от правилата на FIA, като от BMW не разкриват техническите характеристики на M Hybrid V8 LMDh. Колата обаче изглежда впечатляващо и за разлика от уличните модели получава широки „бъбреци“.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …