.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

BMW спира заводи в Германия заради войната в Украйна

Баварската компания BMW е принудена да спре производството на автомобили в два завода в Германия поради недостиг на украински  компоненти. Това съобщава Automobilwoche, като се позова на вътрешен източник.

Става дума за най-големия европейски завод на марката в Динголфинг, както и за основния завод на BMW в Мюнхен. Причината за спирането на производството на автомобили е липсата на електрически комплекти за окабеляване, които се получават от заводите на немската компания Leoni в Западна Украйна.

Според представител на Leoni сега на границата на Украйна със страните от ЕС „до известна степен се случва хаос“, така че е много трудно да се поддържа нормална логистика в такива условия. В момента компанията работи за увеличаване на производството на кабели в другите си заводи.

По-рано стана известно, че BMW спира производството на автомобили в завода Автотор в Калининград, а също така преустановява доставките на автомобили за руския пазар. „Поради настоящата геополитическа ситуация ще спрем местното си производство и износа за руския пазар до друго нареждане“, посочихаот баварската компания.

Що се отнася до комплектите за окабеляване, произведени в Украйна, Volkswagen също се сблъска с трудности поради техния недостиг. В момента поради проблема с компонентите не работят заводите в Дрезден и Цвикау, където произвеждат електрически автомобили от ново поколение на марките Volkswagen, Audi и Cupra.

Освен това по същата причина Skoda е принудена да намали производството на автомобили, като спря сглобяването на електрическия кросоувър Enyaq iV в чешкия град Млада Болеслав.

Вижте още

Audi спира продажбите на дизели в Нидерландия

Компанията, която пусна в серийно производство R8 V12 TDI и Q7 V12 TDI, обяви, че ще …