.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

България е на 2-ро място при (само)убийците с летни гуми през зимата

Не е сериозно в средата на декември да се карат все още автомобили с летни гуми. Редовно обаче ставаме свидетели на такива ентусиасти, които застрашават сигурността на всички. Ново проучване на Nokian Tyres разкрива тревожни факти за немалкия брой неподготвени за зимния сезон коли.

Алармиращ факт от проучването на Nokian Tyres е, че хората са склонни да карат с неподходящи за сезона гуми – например с летни през зимата или обратното – със зимни през лятото. Анкетата регистрира, че във Франция са най-склонни да карат с „грешни“ гуми – цели 44%. За жалост България се нарежда на 2-ро място по този показател – 34% са склонни да шофират с летни гуми през зимата или обратното. Най-педантични в това отношение се оказват немските шофьори – само 23% от тях признават, че шофират с неподходящи за сезона гуми. В останалите държави от допитването – Румъния, Италия, Чехия и Полша, стойностите са между 23 и 44 процента.

Защо рискуваме, карайки с неподходящи за сезона гуми? В крайна сметка летните гуми са предвидени за лятото, а зимните за зимата. Възможно е водачите да нямат време за смяната или не са наясно кога трябва да бъде извършена тя. Често срещано е желанието у хората да изкарат максимално дълго с даден комплект гуми, което е свързано със сериозен риск.

„Изненадан съм, че има значителен брой европейски шофьори, които не спазват функционалните и главно безопасните характеристики на гумите и поемат ненужни рискове, когато карат с неподходящи гуми. Ясно е, че истинската зимна гума никога не може да бъде надеждна лятна гума и обратното – лятна гума или гума за всички сезони не може да ви предложи толкова удобно и безопасно пътуване при мокри, заледени или заснежени зимни условия като зимната гума“, коментира Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres.

На въпрос какви гуми най-често ползват – сезонни (летни или зимни) или всесезонни, отговорите варират спрямо държавата. Според изследването, във Франция и Италия широкопопулярни са всесезонните, докато в останалите държави шофьорите държат на отделен комплект летни и зимни. В България 91% смятат, че трябва да сменят комплектите сезонно и едва 9% разчитат на всесезонни.

През последните години, всесезонните гуми взеха сериозен дял в Централна Европа, но все пак сезонните такива остават най-популярния избор. Факт е, че в повечето райони отделен комплект летни и зимни е най-добрият вариант. Има държави обаче, където времето не е с гранични стойности и шофьорите искат да използват един комплект през цялата година. За някои потребители в такива места всесезонната гума може да се окаже най-добрият избор. Nokian Tyres например създава всесезонната гума Weatherproof с акцент върху зимните условия – сняг и киша, но също така достатъчно подходяща и за ползване през лятото.

Оказва се, че цената не е основен критерий при покупка

Когато избират гуми, повечето анкетирани посочват, че най-важно е качеството, след това цената и на последно място дали моделът е екологичен и щадящ природата. По този показател шофьорите в Централна Европа са единодушни и гледат качеството преди всичко – едва ¼ от хората гледат първо цената. Изненадващо, но българите са с най-нисък процент в това отношение от всички анкетирани – едва за 23% най-важна е цената. Оказва се, че българинът има и най-екологичното мислене – цели 13% се интересуват колко щадящ природата е конкретният модел гуми.

Добрата новина е, че шофьорите осъзнават, че в дългосрочен план премиум гумите се изплащат и в края на жизнения си цикъл се оказват по-евтини и в пъти по-безопасни от евтините ментета. Над половината от анкетираните посочват, че категорично са наясно с предимствата на премиум гумите. Въпреки това, тази осъзнатост понякога не кореспондира с действията на потребителите.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *