.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Citroen C3 WRC 2017 [Премиера]

Това е четвъртата и последна кола, която е разкрита преди началото на новия Сезон 2017, който започва с Рали Монте-Карло на 19-22 януари

Citroen е последният производител, който разкри колата си за предстоящия сезон от Световния рали шампионат. Новият Citroen C3 WRC 2017 заменя досегашния DS3 WRC и ще трябва да се състезава срещу Hyundai i20 WRC, Ford Fiesta WRC и Toyota Yaris WRC.

Новата кола на френската марка е брандирана с туристическото лого на основния си спонсор Обединени арабски емирства. Подобно на конкуренцията, аеродинамичният бодикит също е внушителен.

Крила в двата края на предната броня насочват въздушната струя към широките арки на предните калници. Предната броня се отличава с интегрирани фарове за мъгла, отвори за охлаждане на водния радиатор и спирачките, както и със задължителния сплитер. На фона на космическите огледала на Yaris WRC, тези тук са напълно в класическа форма.

Задницата е екипирана с двойно крило, изработено от въглеродни влакна. От същия материал е направен и дифузьорът, над който е разположен малък накрайник на генерацията.

Крис Мийк, Крейг Брийн и Стефан Лефебръ са пилотите, които ще карат за Citroen през 2017-та. Отворът за въздух, монтиран в предната част на покрива, е в цветовете на флаговете на страните на състезателите. В случая колата от снимките е на Мийк и съответно е със знамето на Великобритания.

Citroen C3 WRC 2017 ще трябва да покаже мускули срещу колите на Hyundai, M-Sport и завърналата се във WRC Toyota. През изминалия Сезон 2016 френският отбор успя да спечели две ралита – Португалия и Финландия, записани на сметката на Крис Мийк. По време на шампионата инженерите на Citroen са работили по програма за разработване и тестване на новата кола.

Подобно на останалите коли в новия шампионат и Citroen C3 WRC е с 1,6-литров четирицилиндров турбо двигател. Той генерира максимално допустимите 380 к.с. и е комбиниран с 6-степенна секвенциална скоростна кутия, която предава въртящия момент към четирите колела.

Босът на Citroen WRC, Ив Матон, сподели: „През 2017-та искаме да спечелим ралита при нормални условия, побеждавайки нашите конкуренти. А след това, през 2018-та, нашата цел е да върнем вкъщи най-малкото една от световните титли“.

Първият кръг на WRC 2017 е Рали Монте-Карло. Той ще се проведе от 19 до 22 януари. След това следват Швеция, Мексико и Франция.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …