.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Дакар 2017 започва!

В тазгодишната битка се включват 501 състезатели с 318 машини, които ще трябва да преминат близо 9000 км през суровите земи на Парагвай, Боливия и Аржентина

Новата година започна и ето че дойде екстремно бързо времето за новия Дакар 2017. Легендарното рали започва днес и в следващите дни в него ще се надпреварват 501 състезатели с 318 машини, които ще преминат през суровите територии на Парагвай, Боливия и Аржентина.

Общата дължина на тазгодишния Дакар е около 9000 състезателни километра. 7 от 12-те отсечки са дълги над 400 км, като една от тях надминава дори 500 км.

Битката в категория Автомобили ще бъде доста ожесточена. Екипът на Peugeot разполага с четири машини 3008 DKR, които ще бъдат пилотирани от Стефан Петерханзел, Себастиен Льоб, Карлос Сайнц и Сирил Депре. Мистър Дакар, както наричат Стефан Петерханзел, ще запише своето 28 участие в Дакар. Зад гърба си 12 победи, като шест са с мотор, а другите шест с автомобил.

От тима на Toyota поверяват своите коли на двукратния победител в легендарната надпревара Насър Ал-Атиях. Негови съотборници са Нани Рома и Жиниел де Вилиер. За MINI, които ще се борят за пети трофей, ще карат Мико Хирвонен, Теранова и Язид Ал-Раджи.

При тежката категория, където са камионите, също има напрежение. Миналата година Kamaz не успя да се наложи и Жерар де Рой с Iveco спечели титлата. Тази година французинът ще трябва да направи всичко възможно за да финишира отново пред руските камиони, пиолотирани от Айрат Мардеев и Едуард Николаев.

При мотоциклетите с най-големи шансове е миналогодишният победител Тоби Прайс с KTM. През 2016-та второто място зае Стефан Швитко, а сега ще кара за първи път заводска KTM машина.

Вижте още

Audi и Porsche влизат във Формула 1

Не е тайна за никого, че VW Group иска да има два отбора във Формула …