.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }
Начало » Спорт » Дакар 2017 започва!

Дакар 2017 започва!

В тазгодишната битка се включват 501 състезатели с 318 машини, които ще трябва да преминат близо 9000 км през суровите земи на Парагвай, Боливия и Аржентина

Новата година започна и ето че дойде екстремно бързо времето за новия Дакар 2017. Легендарното рали започва днес и в следващите дни в него ще се надпреварват 501 състезатели с 318 машини, които ще преминат през суровите територии на Парагвай, Боливия и Аржентина.

Общата дължина на тазгодишния Дакар е около 9000 състезателни километра. 7 от 12-те отсечки са дълги над 400 км, като една от тях надминава дори 500 км.

Битката в категория Автомобили ще бъде доста ожесточена. Екипът на Peugeot разполага с четири машини 3008 DKR, които ще бъдат пилотирани от Стефан Петерханзел, Себастиен Льоб, Карлос Сайнц и Сирил Депре. Мистър Дакар, както наричат Стефан Петерханзел, ще запише своето 28 участие в Дакар. Зад гърба си 12 победи, като шест са с мотор, а другите шест с автомобил.

От тима на Toyota поверяват своите коли на двукратния победител в легендарната надпревара Насър Ал-Атиях. Негови съотборници са Нани Рома и Жиниел де Вилиер. За MINI, които ще се борят за пети трофей, ще карат Мико Хирвонен, Теранова и Язид Ал-Раджи.

При тежката категория, където са камионите, също има напрежение. Миналата година Kamaz не успя да се наложи и Жерар де Рой с Iveco спечели титлата. Тази година французинът ще трябва да направи всичко възможно за да финишира отново пред руските камиони, пиолотирани от Айрат Мардеев и Едуард Николаев.

При мотоциклетите с най-големи шансове е миналогодишният победител Тоби Прайс с KTM. През 2016-та второто място зае Стефан Швитко, а сега ще кара за първи път заводска KTM машина.

Вижте още

Така ще изглеждат болидите на Alfa Romeo Sauber F1

След повече от 30 години отсъствие Alfa Romeo се завръща във Формула 1 през сезон …