.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Мощният 5000 к.с. Devel Sixteen кацна в Дубай

Дубайският Devel Sixteen дебютира пред родна публика под формата на функциониращ прототип със заявка за лимитирано производство.

Преди четири години на автомобилния салон в Дубай бе показан прототип, обещаващ мощност от 5000 к.с. и максимална скорост от над 480 км/ч. Планът за изпълнение на тази луда идея бе заложен върху Devel Sixteen, задвижван от четворно турбиниран V16 двигател. Но само на хартия.

Вероятно мнозина от хората, които виждат за пръв път концепта от 2013-та, не вярват, че той ще се превърне в реалност. Но ето че след по малко от 50 месеца, хората от Devel са много близо това да се случи.

На настоящия салон в Дубай местната марка представи функциониращ прототип на Devel Sixteen. По-точно изложи на щанда си два екземпляра, в компанията на нещо подобно на бронетранспортьор, наречено Devel 60, които може да видите във видеото по-долу.

В края на миналата година 12,3-литровият V16 двигател на Devel Sixteen бе качен на дино. Конкретният стенд обаче не може да отчита повече от 4515 к.с. и така четворно турбинираният мотор успя да покаже точно 4515 к.с. при 6900 об/мин. Вероятно мощността от 5000 к.с. е наистина постижима, имайки предвид, че говорим за състезателен драг двигател.

И като отворихме темата за двигателя, той е изработен от Steve Morris Engines в Мичиган и е специално проектиран за драг състезания. Devel Sixteen ще се предлага и с V8 двигател, във вариант с 2000 к.с. и състезателен V8 с 3000 к.с. Разбира се топ версията ще бъде със смъртоносния V16 с 5000 к.с.

Каросерията на Devel Sixteen е повлияна от драг философията. Колата е с огромно междуосие и нископрофилен дизайн.

Ако отвън Devel Sixteen изглежда като истински Батмобил, то отвътре е пълна трагедия. Българското студио Vilner може да им помогне, както направи с колата на Tramontana.

В случай че от Devel не се откажат от реализиране на проекта си, Sixteen ще бъде сглобяван с партньорството на италианския производител Manifattura Automobili Torino.

Доколкото до Devel 60, който също може да видите на щанда на дубайската марка, представлява шестколесна оф-роуд машина. Този арабски БТР е 6,7-литров V8 турбодизел, генериращ 720 к.с. и 1000 Нм.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *