.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Електромобилите удвоиха пазарния си дял през 2021

Електрическите автомобили (BEV) представляват 6,0% от световния автомобилен пазар в края на 2021 г., спрямо 3,1% само 12 месеца по-рано.

Последните данни за продажбите на автомобили според индустриалния анализатор JATO Dynamics разкриват рязък скок в популярността на BEV, движен главно от нарастването на търсенето в Китай, което представлява приблизително половината от всички световни продажби на електромобили през миналата година.

Като цяло миналата година в света са продадени близо 4,2 млн. електромобила, което е увеличение от 2,01 млн. през 2021 г. и 1,4 млн. през 2020 г., засегнати от пандемията.

Увеличаването на продажбите на BEV идва в контраст с по-широкия спад в индустрията – в резултат на кризата на полупроводниците, ограничаваща производството за повечето производители на превозни средства – и спада в търсенето на традиционните бензинови и дизелови автомобили.

JATO ще публикува пълните си данни по-късно днес, но вече потвърди, че само Tesla продаде 21% от електрическите автомобили в света миналата година, докато другите производители, включително Volkswagen Group и Stellantis, отбелязват по-силен ръст в сектора.

JATO подчертава: „Благодарение на представянето на Model 3 в Северна Америка през 2018 г., в Китай и Европа през 2019 г., Tesla успя да задържи позициите си на водещ световен производител на BEV.

След като Model Y също е успешен, Tesla запази вниманието на потребителите и да продължи постепенното си разширяване с относително ограничено предлагане на отребителите.

Анализаторът твърди, че впечатляващият ръст на Tesla е проправил пътя за съществуващите европейски и американски производители да заемат позиция на пазара на BEV и е култивирала нарастващата информираност за електрическите автомобили в Китай, където местните производители отговарят на местното търсене на BEV.

За разлика от тях, различни пазарни фактори забавят значителното приемане на електромобилите в САЩ, а именно устойчивото търсене на големи всъдеходи и пикапи, задвижвани с ДВГ. JATO казва, че увеличаването на енергийните разходи и появата на популярни нови марки за електромобили като Tesla обаче подкрепят промяната на пазара.

Електрическите автомобили също се противопоставиха на по-широката низходяща тенденция на пазара в Обединеното кралство. Данните, публикувани миналия месец от Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), разкриват, че електрическите автомобили представляват 11,6% от всички продадени автомобили през миналата година, като общият регистриран брой е повече, отколкото през предходните пет години, взети заедно.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …