.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Еволюция на воланите във Формула 1 [Видео]

Болидите от Формула 1 изминават дълъг път на развитие от първото им състезание през далечната 1950 г. до наши дни. В това видео е събрана еволюцията на волана, като клипът е дело на Donut Media. Той перфектно илюстрира огромния инженерен напредък, започнат с алуминиев трилъчев волан, с какъвто кара Стърлинг Мос през 1957-ма.

Подобни семпли волани се използват до края на 80-те години на миналия век, когато технологичният напредък провокира радикални промени в управлението на болидите. Копчета, още копчета, пера за смяна на предавките, светлинни индикатори, бутон за съединител, както и дигигателн дисплеи намират място върху F1 волана. Той става още по-сложен в началото на новия век с добавянето на различни системи за управление на двигател, спирачки, радио комуникация, както и тракшън контрол и ограничител на скоростта в питлейна. Най-новите допълнения включват бутони за DRS (Drag Reduction System) и ERS (Energy Recovery System).

Днешните болиди разполагат и с резервоар за вода или друга течност, свързана с тънък маркуч към каската на пилота. Бутонът Drink позволява на водача да пие по време на състезание и да намали дехидратирането си.

Освен промяна на дизайна и функционалността, трябва да отбележим и начина на изработка на F1 волана. Днешните волани са направени от въглеродни влакна, като теглото им е само 1,3 кг с всичките бутони, пера и електроника по тях.

В друго видео на Donut Media може да хвърлим бърз поглед на еволюцията на състезателните каски във Формула 1. Струва си гледането!

Вижте още

Audi и Porsche влизат във Формула 1

Не е тайна за никого, че VW Group иска да има два отбора във Формула …