.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }
Начало » Спорт » Еволюция на воланите във Формула 1 [Видео]

Еволюция на воланите във Формула 1 [Видео]

Болидите от Формула 1 изминават дълъг път на развитие от първото им състезание през далечната 1950 г. до наши дни. В това видео е събрана еволюцията на волана, като клипът е дело на Donut Media. Той перфектно илюстрира огромния инженерен напредък, започнат с алуминиев трилъчев волан, с какъвто кара Стърлинг Мос през 1957-ма.

Подобни семпли волани се използват до края на 80-те години на миналия век, когато технологичният напредък провокира радикални промени в управлението на болидите. Копчета, още копчета, пера за смяна на предавките, светлинни индикатори, бутон за съединител, както и дигигателн дисплеи намират място върху F1 волана. Той става още по-сложен в началото на новия век с добавянето на различни системи за управление на двигател, спирачки, радио комуникация, както и тракшън контрол и ограничител на скоростта в питлейна. Най-новите допълнения включват бутони за DRS (Drag Reduction System) и ERS (Energy Recovery System).

Днешните болиди разполагат и с резервоар за вода или друга течност, свързана с тънък маркуч към каската на пилота. Бутонът Drink позволява на водача да пие по време на състезание и да намали дехидратирането си.

Освен промяна на дизайна и функционалността, трябва да отбележим и начина на изработка на F1 волана. Днешните волани са направени от въглеродни влакна, като теглото им е само 1,3 кг с всичките бутони, пера и електроника по тях.

В друго видео на Donut Media може да хвърлим бърз поглед на еволюцията на състезателните каски във Формула 1. Струва си гледането!

Вижте още

Така ще изглеждат болидите на Alfa Romeo Sauber F1

След повече от 30 години отсъствие Alfa Romeo се завръща във Формула 1 през сезон …