.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Ferrari 812 Superfast – атмосферен V12 и 800 к.с. [Премиера]

Посрещнете най-мощният и най-бърз сериен модел, създаван някога в Маранело

Ето ви един нов модел от Маранело. Казва се Ferrari 812 Superfast и определено респектира с техническото си досие. Но реално това е доработена и прекръстена версия на F12berlinetta, но от Ferrari са решили да го сервират на клиентите си като 812 Superfast. Няма лошо, защото това може да се превърне в емблематична машина, която да сложи край на атмосферната епоха на Ferrari. Да, това може да бъде последното атмосферно Ferrari с V12 двигател. Дано да не сме прави…

За разлика от 6,3-литровия V12 мотор при стандартното F12 и по-мощното F12tdf, при Ferrari 812 Superfast намираме 6,5-литров двигател, генериращ 800 к.с. Същата чиста двигателна мощ се генерира при LaFerrari, но двигателят в лимитирания модел е 6,3-литров.

Не само че има 60 к.с. спрямо F12 и 20 к.с. повече от F12tdf, но подобреният V12 при 812 Superfast очаквано генерира и по-голям въртящ момент. Говорим за 718 Нм при 700 об/мин.

Поглеждаме и върху динамиката. Новородената машина в Маранело спринтира от 0-100 км/ч за само 2,9 секунди. Същата може да развие над 340 км/ч или с 10 км/ч по-малко от максималната скорост на LaFerrari.

Трансмиситята на 812 Superfast, която е с два съединителя, също е настроена, за да отговори оптимално на увеличената мощ и въртящ момент. Педалът на газта също е допълнително подобрен, а специфичните съотношения на предавателните числа оправдават името на новото Ferrari. Между другото името отдава почит към класическите модели от 50-те и 60-те години, сред които е емблематичното Ferrari 500 Superfast.

Друга важна новост при 812 Superfast е електрическото серво управление, което на практика прави дебют във Ferrari. Нещо повече, в колата е интегрирано второто поколение наVirtual Short Wheelbase. Това е система за завиване на задните колела, която при ниска скорост увеличава маневреността, а при висока – стабилността.

Относно дизайна Ferrari 812 Superfast е в класически червен цвят Rosso Settanta, който е в чест на 70-годишнината на компанията. В предната част има активни клапи, които увеличават аеродинамиката, докато задницата е с отличителни четири кръгли светлини. Стоповете са в духа на по-старите модели на марката.

Световната премиера на може би последното атмосферно Ferrari с V12 двигател ще се състои в началото на март по време на автомобилния салон в Женева.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …