.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Ford Fiesta WRC 2017 [Премиера]

Ще върне ли Ford към WRC победите тази 380-конна машина?

След малко повече от месец започва новият Сезон 2017 на Световния рали шампионат, като Рали Монте Карло отново ще сложи старт на битката. Вече видяхме една от новите коли в лицето на Hyundai i20 WRC 2017, като сега вече може да се запознаем с още една машина – Ford Fiesta WRC 2017.

Колата е дело на M-Sport дивизията на Ford и претърпява пълна промяна в сравнение с досегашната Ford Fiesta RS WRC, като 95% от новия модел са създадени от нулата. Новата Fiesta разполага с максималните вече 380 к.с. и има искрящ аеродинамичен бодикит, който се отличава силно на бялото и все още небрандирано купе. Карбонови преден сплитер, DTM-ски раздувки на калниците и масивно двойно задно крило ще са отговорни за търсената притискателна сила по световните рали отсечки.

WRC машината на Ford вече премина през 6392 км свирепи тестове и е готова за новия сезон, през който се очаква да донесе така дълго чаканите победи, които липсват в новата история на марката.

Новата Ford Fiesta WRC 2017 е с 1,6-литров турбо четирицилиндров двигател с директно впръскване. Моторът генерира 380 к.с. и 450 Нм максимален въртящ момент. Той е комбиниран с нова 6-степенна секвенциална скоростна кутия с хидравлично превключване, многодисков съединител и активен централен диференциал. Спирането е поверено на 4-бутални моноблок спирачни апарати. Пасивната сигурност на пилота и навигатора е поверенеа на подобрен стоманен ролкейдж и по-високо съдържание на абсорбираща пяна около праговете и седалките (от 60 на 95 литра).

Шефът на инженерите в M-Sport Крис Уилямс вярва, че колата е единствена по рода си. Предстои да разберем още на Рали Монте Карло, което ще се проведе от 21 до 24 януари 2017 г.

От M-Sport все още не са разкрили кой ще кара за техния отбор, като шампионът за 2016-та Себастиен Ожие е един от най-обсъжданите варианти, след като Volkswagen няма да участва догодина. Французинът тества колата миналия месец в Уелс и скоро трябва да обяви бъдещето на състезателната си кариера.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …