.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Hennessey Venom F5 – уличен изтребител с 1600 к.с. и 482 км/ч [Премиера]

Точно 24 екземпляра ще бъдат сглобени от мощната 1600 к.с. хиперкола. Всеки един с цена 1,6 млн. долара

Тунинг изложението SEMA 2017, което се провежда в момента в Лас Вегас, вече има своята безспорна звезда. И тя е новият зашеметяващ Hennessey Venom F5. Колата наследява Venom GT и подобно на нея се фокусира върху едно единствено нещо – скорост. Но за разлика от предшественика си, изграден върху базата на Lotus Exige, новата машина е създадена от нулата.

Вместо шаси от Lotus, американската компания облича каросерията върху поръчкова карбонова вана. Боди панелите са направени също от олекотени материали, а новият дизайн прави Venom F5 по-изострен от Venom GT. Коефициентът на въздушно съпротивление е точно 0,33Cd. За сравнение Venom GT е с коефициент 0,44 Cd, а Bugatti Chiron е с коефициент 0,38Cd.

Слава Богу комерсиалните хибридни системи не намират място в Hennessey Venom F5. „Аз съм пурист“, казва основателя на компанията Джон Хенеси в интервю за Top Gear. “Харесва ми чистата елегантна функционалност, и това не е удар срещу хибридите“.

Мощността на Venom F5 идва от уникален 7,4-литров алуминиев V8 би-турбо двигател, генериращ внушителните 1600 к.с. и 1762 Нм въртящ момент. Всичката тази мощ се предава към задните колела чрез 7-степенна автоматична трансмисия с единичен съединител.

Може да поръчате хиперколата с ръчна скоростна кутия, но по думите на Хенеси това означава да се борите с GPS-контролирания тракшън контрол по целия път до 225 км/ч.

Ангажиментът за контакта между колелата и асфалта е поверен на гуми Michelin Pilot Cup 2.

Venom F5 може да бъде екипиран със специален Vmax пакет. Той включва по-ниско задно крило и затворени въздухоотвори, разположени точно пред спойлера. Така се подобрява значително аеродинамичната ефективност. Това позволява спринт от 0-300 км/ч за точно 10 секунди, от 0-400 км/ч за 20 секунди и максимална скорост от 484 км/ч. С други думи Venom F5 е с няколко секунди по-бърз от Koenigsegg Agera RS и Bugatti Chiron.

Салонът е облечен с кожа, въглеродни влакна и алкантара. Интерфейсът на развлекаталната система идва от Apple iPad.

Стигаме и до производството. Точно 24 екземпляра ще бъдат произведени във фабриката на Hennessey в Тексас. Всеки един ще струва 1,6 млн. долара. На разположение са и опции за 600 000 долара, с което цената може да нарасне 2 млн. долара. Потенциалните клиенти трябва да кандидатстват и да бъдат одобрени лично от Джон Хенеси преди да се сдобият с колата.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …