.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Кои са причините за проблемите при Tesla

Шефът на американската компания Tesla Илън Мъск обясни причините за забавянето на пускането на нови електрически автомобили .

„Tesla е ограничена до доставянето на чипове в краткосрочен план и батерии в дългосрочен план. Невъзможно е да бъде увеличено производството, докато не бъдат премахнати и двете ограничения“, написа Мъск в Twitter.

Въпросът защо PepsiCo обяви първите доставки на Semi електрически камиони преди края на годината, въпреки че самата Tesla обяви началото на производството едва следващата година, беше зададен от един от потребителите на социалната мрежа. Мъск го посъветва да не придава голямо значение на изявлението на PepsiCo.

Почти всички големи производители по света са изправени пред недостиг на микрочипове, а Tesla също изпитва и недостиг на батерии.

Американската компания разшири списъка с доставчици на батерии за електрически автомобили, за да реши проблемите. Така тя подписа договори с Panasonic, LG Energy Solution и CATL. Освен това Tesla ще открие собствено производство на батерии.

Прототипът на електрическия камион Tesla Semi беше представен през ноември 2017 г. След това датата на началото на серийното производство на новия модел бе отложена неведнъж. Очаква се той да бъде завижван отчетири електродвигателя. По предварителни данни камионът ще може да ускорява от място до 100 км/ч за 5 сек, а с ремарке, тежащо 40 тона – за 20 сек. Все още обаче няма официално потвърждение на тази информация.

Tesla Semi не е единственият нов продукт на американската компания, чието производство се отлага. Освен това електрическият пикап Cybertruck все още не е в производство. По-рано беше съобщено, че премиерата на автомобила ще се състои не по-рано от края на 2022 г., а серийното сглобяване в големи количества ще започне едва през втората половина на 2023 г. В същото време премиерата на прототипа на пикапа се състоя през 2019 г.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …