.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Lamborghini Centenario идва със 770 к.с. [Премиера]

Има ли голям автомобилен салон, Lamborghini не пропуска да си покаже оръжията. В този случай Женева е мястото за дебюта на новото Lamborghini Centenario – колата, която отдава чест на 100-годишнината от рождението на основателя на компанията Феручо Ламборгини. Г-н Ламборгини е роден на 28 април 2016 г. и оставя трайни следи в автомобилостроенето.

Lamborghini Centenario 2016

Но да се върнем на Lamborghini Centenario. Говорим за лимитиран модел, от който ще бъдат сглобени точно 40 екземпляра. Половината ще са купета, другата половина е запазена за кабрио версията.

Lamborghini Centenario 2016

Визуално Centenario изглежда като свиреп Aventador SV. Каросерията е изцяло направена от въглеродни влакна, което рефлектира върху теглото от 1520 кг. На 1 к.с. се падат да „движи“ 1,97 кг. Типичните за подобен модел на Lambo крила, спойлери, дифузьори и т.н., са направени с цел да подобрят по един по-изпъкващ начин аеродинамиката и не са само за украса. Аерото е допълнително завишено с активно задно крило, увеличаващо притискателната сила при висока скорост.

Lamborghini Centenario 2016

Интериорът? На централната конзола доминира широк 10,1-инчов тъчскрийн дисплей, съвместим с Apple CarPlay. Софтуерно Lamborghini Centenario е със система за телеметрия. Нещо полезно, в случай че суперколата се кара на писта. Също така Lambo-то има две камери, които могат да записват цялото ви пистово или улично представяне или излагане. Багажникът под предния капак пък е проектиран да побере две каски. Ура, ура! Каски! А не някаква френска чанта от крокодилска кожа, струваща майка си и баща си.

Lamborghini Centenario 2016

Стигаме и до двигателя. Lamborghini залага на задно предаване (!) и атмосферния си 6,5-литров V12 двигател от Aventador. Последният е настроен да генерира 770 к.с. За сравнение Aventador SV разчита на 750 к.с., но при него те се разпределят между двете оси, а тук всичко се телепортира единствено към задните колела. Вери найс!

Lamborghini Centenario 2016

От 0-100 км/ч Centenario ускорява за 2,8 секунди. За 23,5 секунди ще направи същото упражнение, но от 0 до 300 км/ч. Максималната скорост е, цитираме: „над 350 км/ч“. Още веднъж „вери найс“.

Lamborghini Centenario 2016

 

Centenario може да спре напълно от 100 км/ч за 30 метра. От 300 км/ч кове за 290 метра, което е наистина впечатляващо, имайки предвид, че при 300-та изминавате 83 метра в секунда.

Lamborghini Centenario 2016

Както казахме в началото от Lamborghini Centenario ще бъдат направени 40 броя. Всичките вече са продадени, а цената им започва от 1,75 млн. евро.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …