.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Лесен трик за удвояване живота на гумите

Според проучване, поръчано от Nokian Tyres, броят на износените гуми на пътя е тревожно висок. Шофьорите обикновено закупуват нови гуми, когато дълбочината на протектора е сериозно увредена и представянето на гумите е силно засегнато. Експертите обаче са единодушни, сигурността следва винаги да бъде на първо място. Първокласните гуми предоставят нужната комбинация от безопасност и издръжливост.

Безопасността е от първостепенно значение за шофьорите при покупка на нови гуми. Други важни фактори са издръжливостта, разхода на гориво, и цената. Това стана ясно от проучването поръчано от Nokian Tyres (направено през март 2021 г. от агенцията за пазарни проучвания YouGov). Проучването е проведено в Германия, Северна Италия, Русия, Швеция и Финландия. Във всяка държава 1000 шофьори на леки автомобили, които са отговорни за покупката на гуми, са отговорили на въпросите.

Проучването показва, че повече от един на всеки четирима шофьори ще закупи нови зимни гуми едва когато дълбочината на протектора достигне до минималната дълбочина, определена по закон. Още повече, почти една четвърт от запитаните посочват, че биха купили нови гуми едва когато забележат, че характеристиките за безопасност са значително намалели. Тези данни не включват шофьори, които използват всесезонни гуми.

Никога не трябва да износвате гумите си до краен предел. Дълбочина на протектора от 4 мм е разумният лимит когато да смените гумите си. Когато дълбочината на протектора падне под 4 мм, характеристиките на гумата значително се влошават, особено по отношение на предотвратяване на аквапланинг. Много плитката дълбочина на протектора също така повишава риска от пробиване.

Цената на гумата обикновено е показател и за нейната издръжливост

Шофьорите трябва да вземат предвид целия експлоатационен живот на продукта. Цената винаги, дори и да е частично, се определя от използваните за производство материали. Първокласните гуми имат по-добри, по-издръжливи каучукови сплави и метални компоненти, отколкото по-евтините алтернативи. Например гумите за SUV и ванове на Nokian Tyres използват арамидни влакна, които подсилват страниците.

 „Въпреки всичко, износването на гумите не бива да бъде единственият критерий за избора ви. Безопасността също е особено важна, а също и сцеплението на мокро и предотвратяването на аквапланинг.“, казва Мати Мори.

 Правилното съхранение също може да подобри издръжливостта на гумите. Най-доброто място за съхранение на гумите е хладно и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина. Това е важно, тъй като проучването на Nokian Tyres показва, че повече от 75% от шофьорите съхраняват гумите си у дома. 21% от запитаните използват хотел за гуми, това е по-често срещано в Швеция, Германия и Италия, отколкото във Финландия и Русия.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …