.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Липсата на чипове забавя доставките на Mercedes с една година

Mercedes е принуден да забавя доставките на автомобили на своите клиенти поради липсата на чипове, забавянията вече са надхвърлили една година. Това съобщи агенция Reuters, като се позовава на думите на изпълнителния директор на Daimler AG и шеф на Mercedes-Benz Ола Калениус.

„Търсенето на автомобили Mercedes-Benz е много голямо, но за съжаление днес има сериозни ограничения. За редица модели времето за изчакване е по-дълго, отколкото бихме искали, в някои случаи повече от година “, посочи Калениус в интервю.

Той добави, че глобалният недостиг на чипове може да продължи до 2023 г., така че следващата година автомобилните производители може да изпитат трудности с пускането на нови автомобили.

Липсата на чипове е глобален проблем. Трудностите с микросхемите започнаха по време на първата вълна на коронавирус, когато много автомобилни фабрики се изправиха пред този проблем, а търсенето на потребителска електроника – лаптопи, таблети, телефони и т.н., напротив, рязко се увеличи. Производителите на чипове се преориентираха и последствията от тази промяна все още се усещат.

Поради това всички автомобилни производители намаляват масово производството на своите автомобили – Volkswagen, Ford, Nissan, Mercedes, BMW и други, включително AvtoVAZ.

Трудността е, че автомобилните марки не произвеждат сами микрочипове, а ги поръчват от компании, които са специализирани в това. Но такива компании имат доста дълга опашка и на китайския черен пазар могат да се намерят микрочипове на цена 350 пъти по-скъпа от обичайната.

Марките, които правят премиум автомобили, имат най-голямото предизвикателство – колкото повече електроника в колата, толкова повече чипове са необходими. Производителите на електрически автомобили също са атакувани, защото електромобилите се нуждаят от двойно повече микросхеми.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …