.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Mazda готви версия на Toyota Yaris Hybrid

Японската компания Mazda е готова да предложи версия на новия Toyota Yaris Hybrid в Европа през 2022 г., потенциално като заместник на сегашния Mazda 2.

Двамата японски производители на автомобили имат дългогодишно техническо партньорство, което включва работа по бъдещи електрически превозни средства.

В презентация, придружаваща финансовите резултати за 2020 г., Mazda очерта как се стреми да използва партньорствата си с други производители за подобряване и разширяване на гамата си. Това включва план за предлагане на модел, базиран на Yaris THS [Toyota Hybrid System] в Европа до края на 2022 г., а прототип на Yaris вече е забелязан от Mazda в Европа със скрити емблеми, което предполага предстоящо представяне.

Моделът вероятно ще бъде построен за Mazda от Toyota, вероятно заедно с Yaris във фабриката в Северна Франция. Наличието на хечбек с хибридно задвижване би помогнало на Mazda да постигне целта си за емисии на CO2 в Европейския съюз. Това би било от полза и за Toyota, тъй като двете компания сформираха група производители, за да споделят своите цели за автомобилния парк.

Базираният на Yaris модел на Mazda потенциално би заменил актуалния 2, който се продава от 2014 г. и не разполага с хибридно задвижване, въпреки че е възможно двата хечбека да се предлагат един до друг за ограничено време.

В свое изявление през 2020 г. Mazda каза: „Продължаваме с нашия подход с множество решения, който предлага подходящи варианти, които да съответстват на комбинацията от мощност, уникалност и нуждите на клиентите във всяка страна и регион.

„Като една от мерките за множество решения, стигнахме до извода, че THS е оптималното решение, което да отговори на нуждите и изискванията на всеки регион.

„Това сътрудничество е резултат от дискусии, основани на нашата политика за партньорство Toyota-Mazda за ефективно използване на бизнес ресурсите на двете компании, като същевременно се зачита марката и независимостта на мениджмънта на другите.“

Сделката е подобна на тази, която позволява на Suzuki да прави преработени версии на хибридното комби Corolla и кросоувъра RAV4 plug-in хибрид, наречени съответно Swace и Across.

По-специално, 2 беше използван като основа на Yaris, продаван в САЩ – след като и двата модела бяха преустановени на този пазар миналата година поради слаби продажби.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …