.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

McLaren Senna – 800 к.с. с име на легенда [Премиера]

Ексклузивният модел ще бъде произведен в серия от 500 екземпляра, като всички вече са предварително продадени по над 850 000 евро бройката

Краят на 2017-та е белязан с премиерата на още един изключителен модел. Това е McLaren Senna – най-пистово-фокусираният автомобил на британската марка със статут на улична кола. Той носи името на легендарния бразилски пилот от Формула 1 Аертон Сена да Силва. И е част от лимитираната серия Ultimate, където е McLaren P1, пистовият McLaren P1 GTR, а през 2019-та ще се присъедини и триместния McLaren BP23, смятан за духовен наследник на легендарния McLaren F1.

Само 500 екземпляра ще бъдат произведени от ексклузивния McLaren Senna. Или 150 броя повече от P1, дебютирал преди пет години. Стартовата цена на новата британска машина започва от 850 000 евро, като всички бройки вече са продадени. Част от парите от всяка продажба ще отиде за благотворителната фондация „Сена“.

McLaren Senna притежава уникален дизайн, който е изцяло в полза на ефективността. Всичко е прецизно разработено във въздушен тунел след месеци усилена работа. Резултатът е изключителна аеродинамика и сериозно подобрено охлаждане.

Лимитираният суперкар се отличава с разнообразие от оригинални дизайнерски аеродинамични елементи, но интерес правят и прозрачните панели на вратите.

Двигателят на McLaren Senna е средноразположен 4,0-литров V8, подобен на този при 720S. Тук е настроен да генерира 800 к.с. мощност и 800 Нм максимален въртящ момент. Това е увеличение с 80 к.с. и 30 Нм спрямо параметрите на 720S. Теглото на улично-легалният Senna е само 1198 кг, докато при 720S килограмите са с 85 повече.

Въртящият момент се предава към задните колела чрез 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител, разработена самостоятелно от McLaren.

Към момента не са разкрити диманичните характеристики на модела, като ускорение и максимална скорост.

Интериорът е максимално изчистен, направен с голямо количество карбонови компоненти. Няма да има две еднакви шофьорски седалки, тъй като всяка една ще бъде направена индивидуално за всеки клиент.

McLaren Senna е с карбон-керамична система, като изработването на един диск отнема седем месеца. Олекотените джанти с централна гайка са обути серийно в гуми Pirelli P-Zero Trofeo R.

В разработването на McLaren Senna е ангажиран и племенника на Аертон Сена – пилотът Бруно Сена.

Производството на McLaren Senna ще започне през третата четвърт на 2018-та, а публичната премиера е насрочена за автосалона в Женева през март.

Още снимки на McLaren Senna 2018

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *