.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Mercedes-Benz сертифицира автопилот съгласно ООН

Системите за автоматизирано шофиране (поддържане на лентата на движение в комбинация с адаптивен круиз контрол) са широко разпространени, дори са тествани в програмата Euro NCAP. Производителите обаче стигнаха до предложението за такова устройство на международния пазар едва сега, а причината е в правните аспекти. Началото поставя Mercedes-Benz. Германската федерална администрация за автомобилен транспорт (KBA) даде одобрение за третото ниво на автономност на системата Drive Pilot на базата на регламент на ООН UN-R157.

От първата половина на 2022 г. Drive Pilot ще предлага автоматизирано шофиране при натоварен трафик със скорост до 60 км/ч (това ограничение сега е определено от закона) по немските  магистрали. Междувременно на водача е позволено да прави други неща (да пазарува в интернет, да чете електронна поща). Системата се тества в САЩ и Китай.

Най-новата версия на системата Drive Pilot (активира се с бутон на волана) засега е одобрена за моделите S и EQS.

Документ UN-R157, 64 страници, описва техническите изисквания за автоматизирано поддържане на лентата. Те включват много аспекти на поведението на системата в различни пътни ситуации, параметри за откриване на външни обекти.

Drive Pilot разчита на сензори за помощ на водача, включително допълнителни сензори (лидар, камери, микрофони и дори сензор за влажност на пътя). В покрива е интегрирана високопрецизна система за позициониране, която е комбинирана с актуализирана HD карта, съдържаща информация за профила на пътя, знаците и пътните събития.

Регламентът, позволяващ сертифициране на такава система, влезе в сила в началото на 2021 г. и Mercedes е първият, който се възползва от възможността. При спазване на съответните разпоредби в националното законодателство, одобрение, издадено от една страна в съответствие с UN-R157, може да бъде признато в страните членки на ООН, включително ЕС, както и в Обединеното кралство, Япония, Корея и Австралия.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …