.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Най-продаваните автомобили в Европа

Tesla Model 3 става първият електромобил и първият, произведен извън Европа, който е в списъка на най-продаваните.

Продажбите на Volkswagen Group спаднаха с 42% през октомври, тъй като немската компания загуби първото място по месечни нови регистрации за втори път през този век.

Позиция номер едно заема Stellantis, който изпревари Volkswagen Group за първи път от създаването си благодарение на продължаващия успех на Peugeot 2008, Dacia Sandero и Peugeot 208.

Stellantis записа 21,0% пазарен дял за месеца, в сравнение с 20,7% на Volkswagen. Volkswagen Golf също отпадна от първата десетка за октомври.

Общите регистрации намаляха с 30% до 790 652 единици според Jato Dynamics. Това отново отдава спада на продължаващия недостиг на полупроводници и нови автомобили.

„Недостигът на полупроводници се оказва толкова сериозен, колкото и блокирането на COVID от миналата година“, каза Фелипе Муньос, глобален анализатор в JATO.

„Станахме свидетели на затваряне на фабрики по целия континент и в момента индустрията се бори да намери решение на кризата във веригата за доставки.“

На други места покупките на електрифицирани автомобили продължиха да растат в Европа, поставяйки нов месечен рекорд с общо 181 300 регистрирани BEV и PHEV, което представлява 22,9% общ пазарен дял.

Дизеловите модели пострадаха, сега те представляват само 19% от общия пазарен дял в Европа..

Peugeot 2008 заема първото място за първи път през октомври, като пет модела на Stellantis се появиха в челната десетка, следвани от групата Renault с два модела и Volkswagen Group, Ford и Hyundai всички с по един модел.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …