.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Nissan Leaf става компактен SUV

Новият електрически кросоувър, който ще бъде произвеждан във фабриката на Nissan в Съндърланд, ще смени Leaf, потвърди европейският шеф на компанията Гийом Картие.

Плановете за производство на нов кросоувър в Съндърланд като част от огромна инвестиция от 1 млрд. британски лири в завода за осигуряване на бъдещето му бяха обявени още през юли. Очакваше се този модел да смени Leaf, нещо потвърдено от Гийом Картие.

Следователно смянатата на Leaf ще премине от хечбек към кросоувър и ще се основава върху платформата CMF-EV на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi през 2025 г.

Дотогава базовата бъдеща гама на Nissan ще включва пет модела, всички от които електрифицирани кросоувъри: Juke, Qashqai, Ariya и X-Trail, както и смяната на Leaf.

Поради това японският производител на автомобили няма да разработва единствено повече конвенционални модели в Европа, като например седани, хечбек модели и комбита. Въпреки това, компанията ще се обърне към партньорите си от Алианса – Mitsubishi и Renault, за да намери източници за други сегменти, главно малки автомобили, за да смени Micra.

„Ще търсим от Алианса пълна гама и задвижвания“, каза Картие. „Една от темите, които все още са отворени, е вписването [смяна на  на Micra]. Ключовият момент е как предлагаме нещо от Алианса с марката Nissan.” Той добави, че постигането на печалба е основният въпрос и че автомобилът ще бъде EV”.

Фокусът върху електрификацията означава, че Nissan няма да инвестира в технология на двигатели с вътрешно горене, за да я направи емисионна в съответствие с изискванията на ЕС7, регламенти, които трябва да влязат всила в Европа в средата на десетилетието.

„Стратегически залагаме на електрификация“, каза Картие. „Ако инвестираме в ЕС7, цената на първоначалния резултат е около половината марж на печалбата на автомобил, около 2000 евро ще трябва да прехвърлим на клиента. Затова залагаме на EV, знаейки, че това ще доведе до намаляване на цената. „

Nissan очаква 80% от продажбите му да бъдат изцяло електромобили до 2030 г. и до 2025 г. ще електрифицират цялата си гама с пълни електромобили или с хибридната си опция с E-мощност.

Изпълнителният директор на Nissan Макото Учида потвърди, че компанията няма да инвестира във водородна технология, вместо да предпочете да се съсредоточи върху електрически автомобили с батерии. „Нашите конкуренти имат много технологични решения“, каза той. „За нас решихме електромобили. Някога имахме водородна технология в Nissan и може би в друг свят, все още бихме. Но досега това [EV] е нашият актив и това, на което искаме да бъдем. „

Учида също потвърди, че бъдещето на спортните автомобили в Nissan в Европа все още е несигурно поради нуждите от електрификация. Той обаче каза, че компанията остава привърженик на Формула Е и ще продължи в шампионата, защото това е чудесен начин за популяризиране на по-широките електрически амбиции на Nissan.

Той отговори на предложенията, че Nissan бавно се възползва от въздействието, което имаше в света на електромобилите, с пускането на Leaf преди десетилетие, като каза, че той ще разкрие плановете за следващата ера на електрическите автомобили и електрификацията на Nissan по-късно през есен.

По отношение на недостига на компютърни чипове, влияещ върху производството на автомобили, Учида каза, че „стъпка по стъпка става все по-добре“, но че кризата далеч не е приключила и ще продължи да трае известно време. Кризата показа на Nissan, че трябва да се „адаптира към нови начини за работа с доставчици [и] засилване на партньорствата ”.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …