.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Новият Genesis GV60 стартира като електромобил

През първата пълна година на марката в Европа, Genesis ще пусне първия си сериен електрически автомобил – GV60, впечатляващ и технологично усъвършенстван кросоувър, който ще се конкурира с Skoda Enyaq iV Coupé.

След като бе представен миналата година, корейската премиуммарка вече потвърди спецификациите за европейските версии преди лансирането му на пазара това лято.

Това ще доведе до три модела, използващи платформата E-GMP, след представянето на Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6 миналата година.

GV60 е шестият модел за европейския пазар на компанията и ще бъде последван от електрически версии на луксозния седан Genesis G80 и кросоувъра Genesis GV70 V.

Genesis вече каза, че ще пуска само електромобили от 2025 г. и ще прекрати продажбите на двигатели с вътрешно горено пет години след това.

Подобно на Ioniq 5 и EV6, GV60 ще се предлага в различни конфигурации. Те започват с едномоторния Long Range с един мотор и задно задвижване с мощност 222 к.с., за който се твърди, че изминава 450 км с едно зареждане.

По-мощният AWD добавя мотор с мощност 99 к.с. на предната ос за сумарна мощност от 314 к.с., докато най-високата модификация използва мотор с мощност 222 к.с. на всяка ос, за да получи 483 к.с. Предполага се, че тези по-мощни версии ще изминават 450 км и 500 км съответно с едно зареждане.

GV60 получава стандартна батерия с капацитет 73 кВтч.

Цените за всяка версия ще бъдат потвърдени с наближаване на началото на продажбите на пазара.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …