.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Новото поколение на Volvo XC90 ще получи автопилот

Кросоувърът Volvo XC90 се подготвя за смяна на поколението. Третото поколениеще бъде построен върху платформата SPA2 и ще види бял свят по-късно тази или началото на следващата година. Първо ще дебютира с изцяло електрическа задвижваща система, а малко по-късно ще получи и хибридна версия. Тази информация идва от шведския производител.

В допълнение, новото поколение на Volvo XC90 ще получи допълнителна автономна система за управление, благодарение на която автомобилът може да се движи самостоятелно без човешка намеса.

Volvo разработва софтуер за Ride Pilot с експерти в софтуера за автономно шофиране Zenseact и Luminar, които доставят радари и лидари за такива системи.

Новият XC90 ще бъде оборудван с различни сензори за самостоятелно управление, пет радара, осем камери и 16 ултразвукови сензора, които непрекъснато следят околната среда и околността по време на шофиране.

В момента системата се тества по някои пътища в Швеция и САЩ, където са разрешени автономни автомобили. Компанията също така казва, че ще пусне Ride Pilot на своите модели само след като бъде тестван за безопасност и получи необходимите правителствени одобрения.

Първоначално се планира Ride Pilot да стартира в Калифорния, където щатското законодателство позволява да се управляват самоуправляващи се автомобили. По-късно системата може да се появи и на други пазари, където подобни опции ще бъдат разрешени на законодателно ниво.

Освен това цената на тази опция може да не е много висока. Това каза по-рано в интервю президентът и главен изпълнителен директор на Volvo Хакан Самуелсон. Топ мениджърът посочи, че цената около 10 000 евро за система за автономно шофиране не е нереална за новия XC90.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …