.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Новото Volvo XC60 2025 ще бъде електрическо комби

Сред важните модели, които се разработват като част от експанзията на електромобили Volvo, е новият, изцяло електрически наследник на XC60. През последните четири години XC60 е най-продаваният автомобил на шведската марка.

През 2024 г. ще бъде запълнена празнината между електрическия кросоувър XC40 Recharge и дългоочакваното ново XC90, което ще се появи по-късно тази година, задвижвано също на ток. Новото XC60 ще получи име, вместо цифрово обозначение и ще играе основна роля в процеса на пълна електрификация на Volvo до 2030 г.

Електромобилите представляват само 6,5% от глобалните продажби на Volvo за миналата година, но компанията има за цел да увеличи този показател до 50% до 2025 г. Бързо разширяваща се гама от електромобили, големите инвестиции в производствени мощности и процесите на създаване на нови модели ще бъдат ключови за постигането на тази цел, тъй като Volvo се стреми да стане лидер сред производителите, където на върха е Tesla.

Конкурентът на BMW iX3 ще бъде първият сериен автомобил, захранван от батерии, произведени от новото съвместно предприятие на Volvo и компанията за батерии Northvolt, която изгражда нова фабрика в Швеция.

Предвид популярността на настоящия XC60 с двигател с вътрешно горене, Volvo вероятно ще го запази в продажба за известно време заедно с новия електромобил.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …