.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Първият електромобил на Suzuki идва през 2025

Президентът Тошихиро Сузуки на премиерата на кросоувъра S-Cross потвърди, че първият чисто електрически модел Suzuki ще се появи на пазара едва през 2025 г. Очевидно марката разчита на подкрепата на Toyota, но едва ли си струва да чакаме поредния клонинг на всъдехода bZ4X, който се превърна в Subaru Solterra.

По-рано японските медии съобщиха, че електрическият автомобил ще дебютира в Индия, тъй като се разработва от компанията Maruti Suzuki. Твърди се, че инженерите проектират компактен модел, който след субсидии ще струва около 1,5 млн. йени (11 700 евро).

„Зеленият“ концепт Futuro-e (2020) предвещава не електрически автомобил, а друг хибрид, който Suzuki прави от 2015 г. Според индийските медии първият истински електромобил на японците ще бъде на основата на Wagon R.

Прототипът e-Survivor (2017) повдигна надежди, че електрическият Suzuki ще използва опита на марката в разработването на кросоувъри като Jimny. Сега тази логична стъпка изглежда малко вероятна.

Основната пречка за марката е липсата на инфраструктура за електрически автомобили в Индия, което между другото не пречи на други индийски фирми Tata Motors и Mahindra, които обещават пускането на 6-10 електрически модела след пет години.

Бъдещият електромобил Suzuki е насочен към пазарите на Япония и дори Европа, където от 2025 г. трябва да покрие най-строгите екологични норми Евро-7. Марката се оказа в самата опашка на електрификацията, но лесно може да се поучи от грешките на други производители.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …