.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Пикапът Chevrolet Silverado стана електрически

Chevrolet представи серийна версия на изцяло електрическия Silverado EV на CES в Лас Вегас. Автомобилът няма нищо общо с едноименния модел с двигател с вътрешно горенеи споделя някои от техническите решения с наскоро възродения GMC Hummer EV.

Подобно на Hummer и изцяло електрическия кросоувър Cadillac Lyriq, Silverado EV е построен върхуплатформата Ultium. General Motors я разработи специално за своята електрическа гама.

Въпреки общата архитектура с Hummer, Silverado е по-прост и по-достъпен автомобил. Така че, той няма три мотора, режим на движение като рак и екстремно увеличение на просвета. Серийно предното и задното окачване са независими от пружини и само срещу допълнително заплащане могат да бъдат оборудвани с пневматични елементи, а задните колела могат да бъдат направени въртящи се.

Пикапът, чието серийно производство ще започне едва следващата година, ще се предлага в две версии. Първоначалният вариант WT ще бъде с два електромотора (по един на всяка ос) с комбинирана мощност от 517 к.с. и 834 Нм. По-усъвършенстваната версия RST ще бъде забележимо по-ефективна: двигателите му вече развиват 673 к.с. и 1057 Нм. Така че Silverado EV се нуждае от само 4,5 сек, за да ускори до 100 км/ч. Но автономният пробег и на двете модификации ще бъде идентичен и ще бъде 644 км.

Интериорът на Silverado EV е проектиран в минималистичен стил, но арматурното табло е изцяло цифрово и диагоналът му е 11 инча. В допълнение, централната конзола разполага с гигантски сензорен екран на медийната система, който се простира на 17 инча по диагонал. 14-инчов прожекционен екран също се предлага като опция за водача. Освен това сред допълнителното оборудване е автопилотът Super Cruise, който вече е монтиран на някои модели на Cadillac.

Въпреки късния старт на производството, Chevrolet вече обяви цени за Silverado EV. Базовата версия WT ще струва най-малко 39 900 долара, а топ изпълнението RST First Edition ще има цена  105 000 долара.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …