.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Пикапът Chevrolet Silverado стана електрически

Chevrolet представи серийна версия на изцяло електрическия Silverado EV на CES в Лас Вегас. Автомобилът няма нищо общо с едноименния модел с двигател с вътрешно горенеи споделя някои от техническите решения с наскоро възродения GMC Hummer EV.

Подобно на Hummer и изцяло електрическия кросоувър Cadillac Lyriq, Silverado EV е построен върхуплатформата Ultium. General Motors я разработи специално за своята електрическа гама.

Въпреки общата архитектура с Hummer, Silverado е по-прост и по-достъпен автомобил. Така че, той няма три мотора, режим на движение като рак и екстремно увеличение на просвета. Серийно предното и задното окачване са независими от пружини и само срещу допълнително заплащане могат да бъдат оборудвани с пневматични елементи, а задните колела могат да бъдат направени въртящи се.

Пикапът, чието серийно производство ще започне едва следващата година, ще се предлага в две версии. Първоначалният вариант WT ще бъде с два електромотора (по един на всяка ос) с комбинирана мощност от 517 к.с. и 834 Нм. По-усъвършенстваната версия RST ще бъде забележимо по-ефективна: двигателите му вече развиват 673 к.с. и 1057 Нм. Така че Silverado EV се нуждае от само 4,5 сек, за да ускори до 100 км/ч. Но автономният пробег и на двете модификации ще бъде идентичен и ще бъде 644 км.

Интериорът на Silverado EV е проектиран в минималистичен стил, но арматурното табло е изцяло цифрово и диагоналът му е 11 инча. В допълнение, централната конзола разполага с гигантски сензорен екран на медийната система, който се простира на 17 инча по диагонал. 14-инчов прожекционен екран също се предлага като опция за водача. Освен това сред допълнителното оборудване е автопилотът Super Cruise, който вече е монтиран на някои модели на Cadillac.

Въпреки късния старт на производството, Chevrolet вече обяви цени за Silverado EV. Базовата версия WT ще струва най-малко 39 900 долара, а топ изпълнението RST First Edition ще има цена  105 000 долара.

Вижте още

BMW M4 CSL получава 550 к.с., олеквайки със 100 кг

BMW вдигна завесата на новото M4 CSL, като оптимизираната версия на M4 получава максимална мощност от …