.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Porsche признава пристрастието си към V8

Вчера, на Свети Валентин, Porsche пожела да обяви своята слабост  към V8, който през 1977 г. беше пуснат за първи път на един от моделите му, хомологиран за движение по пътощата – Porsche 928, след което е използван в модели на други марки.

Porsche 928, представен на автомобилното изложение в Женева преди 45 години, е първият пътен модел от марката Щутгарт, оборудван с V8 двигател (в този случай предно разположен). 928 е в производство близо двадесет години и през това време над 61 000 автомобила намерират  купувачи по целия свят.

Оттогава немският производител монтира V8 двигатели в няколко от своите модели, включително Porsche Cayenne, пуснат в началото на 2000-те, и на борда на следващите му поколения до актуалния  Cayenne Turbo GT. Седанът Panamera също се възползва от V8 агрегат, както и Porsche 918 Spyder Supercar, предлаган в началото на 2010-те.

В допълнение към своите пътни модели, Porsche оборудва няколко от своите състезателни автомобила с V8, като се започне с Porsche RS Spyder, който се задвижва от атмосферен 3,4-литров V8. Автомобилът триумфира особено на пистите отвъд Атлантика в серията ALMS (American Le Mans Racing Series) между 2006 и 2008 г. (и по-специално спечели 12 часа на Себринг). Този двигател впоследствие е монтиран на борда на 918 Spyder, след което е адаптиран към хибридните модели Cayenne и Panamera.

Подобно на 918 Spyder, двигателите, задвижващи Panamera Turbo S E-Hybrid и Cayenne Turbo S E-Hybrid, са разработени във Вайсах и произвеждани в Цуфенхаузен. Cayenne Turbo GT, новият топ модел в гамата на Cayenne, наскоро демонстрира своите възможности на легендарната писта Северната дъга на Нюрбургринг, като постави рекорд в категорията кросоувъри с време от 7 мин 38 сек и 9 десети.

Тази красива любовна история между немския производител и V8 двигатели няма да спира дотук. Той наистина ще продължи скоро в автомобилния спорт с новия прототип Porsche LMDh, който през 2023 г. ще защитава цветовете на марката в категория Endurance с хибридна задвижваща система, на основата на V8.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …