.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Последният Lotus Elise отиде при Елиза Артиоли

Производителят от Хетел имаше удоволствието миналата седмица да предаде на Елиза Артиоли, внучката на Романо Артиоли, ключовете от последния клиентски екземпляр на Lotus Elise, моделът, който носи името на младата жена.

Историята на модела Elise, предлаган на пазара от британската марка между 1996 и 2021 г., е добре известна и по-специално начина, по който е кръстен. Спортният автомобил е замислен, разработен и пуснат на пазара, когато италианският предприемач Романо Артиоли е начело на Lotus Cars. През 1995 г. Lotus Elise официално бе представен на изложението във Франкфурт и по време на това в автомобила се намира малко момиченце. Това е внучката на Романо Артиоли, чието първо име е Елиза. Именно от нея е вдъхновено името Elise.

Елиза Артиоли, която тогава е на две години, оттогава е много пораснала (сега е на 29), но остава близка до марката от Хетел. Автомобилът, предоставен й от производителя, е версия Sport 240 в изпълнение Championship Gold.

Lotus Elise Sport 240 е задвижван от 1,8-литров четирицилиндров двигател, развиващ 240 к.с. Той развива максимална скорост 237 км/ч, а ускоряването от 0 до 100 км/ч е за малко повече от 4 сек. Той ще се присъедини към сребрист Elise в личния гараж на младата жена, който го притежава от четиригодишна.

За протокола, последният произведен Lotus Elise (35 124-тият) е жълт Sport 240, чието сглобяване приключи миналия декември. Този автомобил се присъедини към колекцията „наследство“ на британския производител.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …