.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Повече от 770 000 французи шофират без книжка

Според данни от Националното междуведомствено наблюдение за пътната безопасност (ONISR), публикумани от в. Le Parisien, броят на французите, които шофират, без шофьорска книжка, се е увеличил рязко през последните години. Спрямо 2018 г. увеличението е 18% и дори 54% спрямо 2014 г. Тези неправоспособни водачи представляват значителна част от шофьорите, участвали в смъртоносни (6%) и телесни инциденти (3,5%).

Според Le Parisien основните причини за този скок е нарастващата трудност при получаване на шофьорска книжка, времето, което отнема и разходите, които са необходими.

Шофирането без книжка далеч не е тривиално. Това е престъпление, което може да бъде наказано с глоба от 15 000 евро и наказание лишаване от свобода до една година. Тези наказания могат да бъдат допълнени с лишаване от граждански права, конфискация на автомобила, присъда за общественополезен труд, временна забрана (максимум 5 години) за управление на определени видове превозни средства.

Друг важен момент, в случай на злополука, застрахователят ще откаже да покрие застраховката. Тогава Гаранционният фонд за задължителна застраховка за щети (FGAO) ще обезщетява пострадалите. Но тогава FGAO няма да пропусне да се обърне срещу виновния и да поиска възстановяване на всички разходи. Разходи, които могат да възлизат на милиони евро в случай на сериозно нараняване или смърт.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …