.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Продава се последното сглобено Bugatti Veyron

Екземпляр номер 450 ще бъде пуснат на търг през януари, като се очаква да бъде закупен за около 2 млн. долара

Това е последното сглобено Bugatti Veyron. Модел икона, от който са произведени точно 450 екземпляра в рамките на 10 години. Кола, която е еталон за бързина и повод да се родят нови претенденти за титлата „най-бърз сериен автомобил в света“. От въпросните 450 броя, само 48 от тях са от мощната 1200 к.с. версия Super Sport, каквата е това Bugatti. Това го превръща в още по-рядка находка.

Аукционната къща RM Sotheby’s ще пусне този Veyron на търг следващия месец в Аризона, САЩ. Някой ще се сдобие с машина с 8,0-литров четворно-турбиниран W16 двигател с 1200 к.с. Новият собственик може да ускори с него от 0-100 км/ч за 2,5 секунди и да развие електронно-ограничената максимална скорост 415 км/ч. Без ограничител, това Bugatti може да развие 431 км/ч, но животът на гумите при такава скорост е изключително кратък, което налага заводското електронно ограничение.

Този конкретен екземпляр е изминал само 643 км, 269 от които са на сметката на инженерите на Bugatti, които карат първи всяка сглобена кола и я тестват преди предаването й на клиента. Въпреки девствения си километраж този Veyron Super Sport е редовно обслужван в дилърството на марката в Калифорния и има (засега) само един собственик. Номерът на шасито е 300, тъй като 300 са купетата, а останалите 150 бройки са роудстъри.

Последният сглобен Veyron бе изложен на салона в Женева през 2015 г., заедно с първото сглобено Bugatti Veyron, за да маркира началото и края на една емблематична епоха в автомобилостроенето.

Като чисто нов, този екземпляр е струвал около 1,7 млн. долара. Днес, предвид своята рядкост, цената на търга се очака да бъде около 2 млн. долара.

Наред с последния Veyron, на същия този търг, организиран от RM Sotheby’s, ще бъдат продадени и други редки суперколи. В това число влизат Ferrari Enzo, Lamborghini Countach LP400s и Porsche 959 Komfort. Той ще се проведе през уикенда на 19-20 януари 2017 г. в Аризона.

Вижте още

Продават първото Bugatti Type 55

Този екземпляр на Bugatti Type 55 е първият от 38-те сглобени изобщо и съвсем скоро …