.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Range Rover Sport SVR ускорява до 100 км/ч за 5,5 секунди върху пясък [Видео]

Върху асфалт, пясък, сняг, трева или чакъл, Range Rover Sport SVR има свирепо ускорение

В дни, когато светът се е обърнал към зелените технологии, е радостно да видим, че все още има смелост у някои марки да правят чистокръвни бензинови машини. Е, такъв е случаят с Range Rover Sport SVR, който тествахме на летище Равно поле през 2015-та. Същият може да се похвали с екстремно бързо ускорение върху сняг, пясък, трева, чакъл… както може да се убедите сами от последния тест на британския SUV.

Range Rover SVR е с 5,0-литров V8 двигател с компресор и разполага с 550 к.с. На сухо може да спринтира от 0-100 км/ч за 4,7 секунди. Върху пясък? Точно 5,5 секунди…

В този уникален тест Range Rover Sport SVR ускорява от 0 до 100 км/ч със стандартно оборудвани всесезонни гуми Michelin 275/45 R21 върху всякакви настилки, от асфалт и трева до сняг и пясък, с помощта на иновативната технология Terrain Response 2 на Land Rover.

Интелигентната система автоматично избира съответния режим на шофиране спрямо условията на сцепление, включително Стандартен, Динамичен, Трева/Чакъл/Сняг, Кал и Коловози, Пясък и Пълзене по скали. Водачът също може да избере определен режим чрез въртящия контролер, разположен на централната конзола.

Първото предизвикателство за Range Rover Sport SVR е старт-финалната права на най-бързата състезателна писта в Европа – Rockingham Motor Speedway в Корби, Великобритания. В Динамичен режим технологията Terrain Response 2 ускорява реакциите на дросела и сменя предавките при по-високи обороти. Тя също така ограничава функцията за непрекъснато регулиране на амортисьорите спрямо пътната настилка, част от технологията Anti-Roll Control на автомобила, за да намали наклона на каросерията. Благодарение на оптимизацията на всички тези фактори, Range Rover Sport SVR ускорява светкавично от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди.

Във втория тест мощният SUV преодолява една от най-трудните настилки, с която се сблъсква всеки водач: мокра трева. В режим Трева/Чакъл/Сняг реакцията на дросела е по-бавна, за да се предотврати загуба на сцепление, и смяната на предавките е по-плавна и бърза. Освен това, системата за контрол на сцеплението се задейства по-рано за предотвратяване на приплъзване на гумите, а централният диференциал се включва предварително, за да оптимизира началната мощност. Центърът Land Rover Experience East of England осигурява перфектните условия за това предизвикателство и Range Rover Sport SVR регистрира ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди.

Каменна кариера осигурява идеалната чакълена настилка, където характерното за Range Rover Sport SVR сцепление излиза на преден план. Благодарение на оптимизация на системите на автомобила спрямо ронливата настилка, автомобилът регистрира ускорение за 5,3 секунди.

За да открие сняг, Range Rover Sport SVR се отправя към зимното тестово съоръжение на Jaguar Land Rover в Ареплог, Северна Швеция. Тук оптимизираните настройки и системата за задвижване на всичките колела помага на SVR да постигне ускорение върху настилка от сняг и лед за 11,3 секунди.

Със следващо завъртане на въртящия се селектор на Terrain Response 2 се избира режим Кал и Коловози. При тази настройка въздушното окачване е повдигнато и системата за контрол на сцеплението позволява контролирано приплъзване на гумите за по-добро сцепление при хлъзгава пътна настилка. В типично британска среда в един от центровете на Land Rover за изпитване на възможностите на автомобилите върху всякакви терени мощният SUV регистрира ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,5 секунди, благодарение на интелигентната технология за задвижване на четирите колела.

Крайбрежната ивица на Южен Уелс се асоциира със скорост още от 1924 г., когато тук е поставен първият световен рекорд за скорост по суша. Това я прави идеална за тестване на следващата настройка на въртящия се селектор на Terrain Response 2: Пясък.

Активирането на режим Пясък ускорява реакцията на педала на газта, за да позволи бързо увеличаване на въртящия момент на двигателя. Автомобилът също така задържа избраната предавка по-дълго време и заключва централния диференциал за запазване на набраната скорост. Резултатът от тази технологична магия е ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди.

Последният режим на въртящия се селектор на Terrain Response 2 изисква нещо различно. Режимът Пълзене по скали е създаден да подпомага водача при преминаване през скалисти терени и работи в унисон с трансмисията при ниски предавки, за да поддържа ниска скорост, необходима за преодоляване на предизвикателството, поставено от големите скали и камъни.

Режимът Пълзене по скали забавя реакцията на педала на газта, за да смекчи внезапни движения и да осигури максимален контрол на водача. Той също така повдига въздушното окачване за оптимизиране на пътния просвет. С помощта на системата Terrain Response 2 Range Rover Sport SVR преодолява с лекота скалистия наклон от 32% на тестовото съоръжение.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …