.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Renault няма намерение да напуска руския пазар

Renault не възнамерява да напуска руския пазар по редица причини, включително тясното сътрудничество с AvtoVAZ. Това съобщава Automotive News Europe, като се позовава на източници от френския автомобилен производител.

Решението на ръководството на Renault да не спира дейността си в Русия се дължи на страх от национализиране на имуществото на компании, които са прекратили дейността си там. Припомняме, че по-рано правителството предложи да се въведе външно управление от съда в компании, най-малко 25% от които са собственост на чуждестранни лица от други държави, в случай че напуснат руския пазар.

Освен това AvtoVAZ е важна част от стратегията за развитие на Renault, която предвижда максимално унифициране на марките Lada и Dacia, което ще уеднакви техните моделни гами и значително ще намали разходите за разработване и производство на нови автомобили. В съвместното предприятие с Волжския автомобилен завод Renault притежава две трети от активите, докато останалият дял е собственост на корпорацията Ростех.

В момента французите, заедно с AvtoVAZ, заемат водеща позиция на руския пазар. Марките Renault и Lada представляват около една трета от всички продажби на нови автомобили в Русия. По данни на Асоциацията на европейския бизнес (AEB) през 2021 г. двете марки са продали общо 482 200 хил. нови автомобила с общи продажби 1 666 700 единици.

Междувременно поради липса на компоненти руското предприятие Renault в Москва, както и заводите на AvtoVAZ Толяти и Ижевск не работят. Волжският автомобилен завод трябва да възобнови сглобяването на два модела тази седмица – Lada Granta и Lada Niva Legend.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …