.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Renault спира производството на автомобили в Русия

Renault реши да спре производството на автомобили в завода в Москва. Причините са прекъсване на веригите за доставки. Както съобщава Avtograd News, конвейерите ще преустановят работана 28 февруари. Все още няма официално потвърждение на тази информация от страна на Renault.

Очаква се производството да бъде подновено на 13 март. Това обаче е само предварителна информация. В завода на френската компания в Москва сглобяват кросоувърите Duster (върху платформата на Nissan Terrano), Arkana и Kaptur.

По-рано, в интервю за Financial Times, шефът на Renault Group Лука де Мео каза, че нестабилната геополитическа ситуация на фона на украинската криза може да доведе до спиране на автомобилното производство в Русия, включително в АвтоВАЗ и руския завод на Renault.

Кризата може да доведе както до финансови санкции, така и до забрана за доставка на важни автомобилни компоненти, идващи от чужбина. В момента Renault се занимава с изследвания в областта на организирането на алтернативни вериги за доставки за компоненти за своите предприятия в Русия.

Може да са необходими нови доставчици, ако европейските власти въведат нови санкции срещу Русия. В момента АвтоВАЗ и руското предприятие на Renault получават съответно до 20% и 40% компоненти от чужбина. В случай на прекъсване на доставките, фабриките могат да очакват удължен престой.

Спирането на производството в АвтоВАЗ и Renault ще има значителни последици за целия руски автомобилен пазар. Така че в момента алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi (включително AvtoVAZ) заема повече от една трета от пазара – 35,5%.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …