.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Shelby Mustang GT500 Super Snake от Vilner

Снимки: Гергана Пасева

Тази отровна американска машина носи дългото име Vilner’s 20th Anniversary Shelby Mustang GT500 Super Snake. Но проектът го заслужава, защото това е една от най-специалните и знакови коли, излизали от ателието, по няколко причини. Една от тях е, че това е първият автомобил, който носи металното печатно клеймо „Vilner Studio 20 Years Anniversary“, първата кола от серия специални изпълнения, свидетелстваща за 20-те години опит, вещина, майсторство и постоянство на Art Studio Vilner.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Внимание е отделено дори на самия печат, който е отлят от алуминиева сплав използвана в самолетостроенето, след което е детайлно фрезован, за да обозначи този значим юбилей и автомобил. Именно вниманието към детайла е причината Vilner не само да съществува вече две десетилетия, но и да е на нивото, което е в момента.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Колата, послужила за база на проекта, е най-бруталното изпълнение на Ford Mustang, правено някога – Shelby Mustang Super Snake от 2013-та. Тук говорим за 5,8-литров V8, пълнен от механичен компресор Kenne Bell с водно охлаждане, който стоварва върху задните гуми масивните 747 к.с. Самият мотор генерира колосалните 850 к.с. и 830 Нм. Този автомобил е наистина специален, 57-ят от общо 500 произведени някога от Shelby American. Това е абсолютното въплъщение на първоначалната идея на Карол Шелби – огромен, мощен V8 в компактно купе, тогава A/C Ace, която се превръща в A/C Cobra. Тук купето не е толкова компактно, но масивните параметри на мотора приравняват ситуацията. Силна база за Vilner.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Собственикът на колата търси специално място, където неговият Super Snake да получи адекватно на специалността му внимание. След няколко месеца отсяване на евентуални места, пръснати из Европа, човекът се спира на базираното в София Art Studio Vilner. Товарачът разтоварва Super Snake в ателието и магията „Vilner’s 20th Anniversary“ започва. Колата идва на платформа от Румъния.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

В интериора непроменени остават единствено сребристият панел на таблото, лостчетата на вратите и топката на скоростния лост, всичко друго получава „20th Anniversary“ внимание, като обаче оригиналната плочка със серийния номер е оставена непокътната. Респект към произхода. Повърхностите са покрити основно с бежова кожа, черна алкантара и лакиран карбон. Дори кутията на кормилната колона е облицована с алкантара, както и тунелът на трансмисията, част от корите на вратите и седалките. Последните са получили нова „Shelby GT500 Super Snake” бродерия, а над нея – карбон за отворите за спортните колани. Въпросната бродерия е изпълнена в червен цвят, който се повтаря от предпазните колани, ивиците на седалките, контрастиращите шевове по корите на вратите и таблото, както и от централния маркер на волана.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Любопитен метод е приложен при облагородяването на някои от твърдите повърхности в купето. Чрез така нареченото флокиране, Vilner са пременили подлакътникa, А-колоните, включително и показателите за налягането на горивото, маслото и компресора, разположени на лявата колона, както и пластмасовите повърхности в багажника, субуфера и дори жабката. Ефектът е изключително фин, като същевременно подобната на кадифе повърхност е и изключително износоустойчива.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Има обаче и неща, които не могат да се видят от снимките. Като например екстензивната програма по обезшумяване на Vilner’s 20th Anniversary Shelby Mustang GT500 Super Snake. Екипът е положил специални панели и подложки на ключови места по купето, така че да превърне салонът в значително по-комфортно за пътуване място, същевременно обаче допускайки добрите тонове на 5,8-литровия V8, компресора и изпускателната система. Собственикът споделя, че му е трудно да повярва, че това е същият автомобил.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

И накрая, подписът на Vilner – специалната чанта. В случаят те са две, като втората е комплимент към дамата на клиента. Бежова кожа, контрастни шевове, червена бродерия с логото на Super Snake и карбонови катарами, тези полезни аксесоари няма как да бъдат по-подходящи за този наистина специален автомобил.

Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Vilner’s 20th Anniversary Shelby Mustang GT500 Super Snake – бруталният щатски мaсълкар, носещ духа на Карол Шелби и илюстриращ ноу-хауто на Vilner, развивано в продължение на две десетилетия.

2013 Shelby Mustang Super Snake
5808 куб. см V8
850 к.с.
830 Нм
6-ст. механична скоростна кутия, задно
1782 кг

Shelby Mustang Super Snake by Vilner Shelby Mustang Super Snake by Vilner Shelby Mustang Super Snake by Vilner Shelby Mustang Super Snake by Vilner Shelby Mustang Super Snake by Vilner Shelby Mustang Super Snake by Vilner Shelby Mustang Super Snake by Vilner

Вижте още

Rolls-Royce Cullinan за оф-роуд разходки

В този свят има както се казва от пиле мляко. Надали на някого му трябва …