.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Премиера: Skoda Fabia R5 [265 к.с.]

За разлика от други марки Skoda е от малкото компании, която не спира да бъде ангажирана към моторните спортове. Новата Skoda Fabia R5 е поредното доказателство за това. 

Рали автомобилът е хомологиран за състезанията на FIA и е пряко следствие от показаната в края на ноември 2014-та Fabia R5 Concept на салона в Есен. 

Skoda Fabia R5

Състезателната Skoda Fabia R5 е базирана върху третото поколение Fabia и от ще замени досегашната Fabia Super 2000.

За разлика от уличната версия на Fabia, спортната R5 версия е с 4х4 задвижване и 1,6-литров турбо бензинов двигател, генериращ най-малко 265к.с. Предаването към двете оси минава през 5-степенна секвенциална скоростна кутия. Според изискванията на FIA колата трябва да бъде не по-лека от 1230 кг, като освен това инженерите на Skoda монтират независимо окачване тип McPherson.

Skoda Fabia R5

Преди да получи хомологация от FIA Skoda тества Fabia R5 в продължение на 10 000 км в различни пътния условия, както и в различни климатични условия, за да се увери, че ще се справи във всякаква състезателна среда.

Вижте още

Audi и Porsche влизат във Формула 1

Не е тайна за никого, че VW Group иска да има два отбора във Формула …