.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Skoda избра името за нов компактен кросоувър

Skoda разкри нови подробности за предстоящия концептуален спортен кросоувър, който ще бъде разработен от студенти на чешката марка под ръководството на главния дизайнер на марката  Оливер Стефани. Автомобилът, създаден на базата на серийния Kamiq, ще носи името Afriq.

За първи път в проекта ще участва и подразделението а Skoda Motorsport, в което участват 25 студенти от Академията в Млада Болеслав. Името на експерименталния кросоувър дава препратка към известния рали-маратон Дакар, който се провежда дълго време в Европа и Африка със старт и финал в Париж и Дакар (столица на Сенегал).

Буквата Q в края на името на автомобила показва принадлежността му към семейството на кросоувърите Skoda – по аналогия с моделите Kodiaq, Karoq, Kamiq и Enyaq.

Какви специални допълнения ще получи Skoda Kamiq за рали все още не се съобщава. Стандартният кросоувър е в производство в Европа от 2019 г. Най-мощният в гамата е 1,5-литров бензинов четирицилиндров турбо агрегат, развиващ 150 к.с. с. и 250 Нм въртящ момент.

Кросоувърът Afriq ще бъде осмият автомобил Skoda, разработен от студенти. Преди това чехите пуснаха спортен роудстър на базата на модела Scala и пикап върху платформата на флагманския кросоувър Kodiaq.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …