.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

След 29 години спря производството на Ford Mondeo за Европа

Производството на Ford Mondeo за Европа приключи след 29 години. В понедленик, 4 април, бе сглобен последният екземпляр в завода на марката във Валенсия, Испания.

Лансиран като първия „световен автомобил“ на Ford, Mondeo се появи през 1992 г. и продължи живота си в четири поколения.

Исторически това е един от основните глобални модели на марката, но пазарният му дял намаля пред лицето на нарастващата популярност на кросоувърите.

Говорител на Ford каза, че основната причина за прекратяване на производството на Mondeo се свежда до промяната на предпочитанията на клиентите и че Ford развива своята гама леки автомобили в Европа, за да отговори на променящите се нужди на клиентите, докато преминаваме към изцяло електрическо бъдеще“.

Наскоро бе разкрито пето поколение Mondeo, но то ще се произвежда в Китай и продава само там, тъй като търсенето на седани на най-големия автомобилен пазар в света остава силно.

Европейската гама на Ford ще бъде изцяло електрическа до 2030 г. и е малко вероятно компанията да пусне нови модели с двигатели с вътрешно горене.

Ford Mondeo Estate White

Преди това обаче Ford ще предложи всеки модел в Европа с опция за хибридно плъгин задвижване до средата на 2026 г., така че Fiesta и Focus могат да станат PHEV, преди марката да стане изцяло електрическа.

В съответствие с целите си за електрификация, компанията обяви, че  фабриката във Валенсия ще произвежда Kuga, Galaxy и S-Max от края на 2022 г. с 2,5-литров хибриден бензинов двигател. Агрегатът в момента се произвежда в Чихуаха, Мексико .

Ford също така ще вложи нови 5,2 млн. евро за увеличаване на производството на батерии във Валенсия, допълвайки инвестиция от 24 млн. евро, обявена в началото на миналата година.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …