.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Tesla постигна най-доброто тримесечие

Производителят на електрически автомобили Tesla постигна най-доброто си тримесечно представяне до момента, като неговите нетни приходи, оперативна печалба и брутна печалба достигат рекордни нива на растеж.

Компанията обяви ръст на приходите от 57% на годишна база през третото тримесечие, с оперативен доход от 2 млрд. долара (1,45 млрд. паунда). Tesla приписва печалбата си на ръст производството на автомобилите и намаляване на разходите.

Tesla също постигна оперативен марж от 14,6%. „Търсенето на електромобили продължава да преминава през структурна промяна. Вярваме, че колкото повече автомобили имаме по пътя, толкова повече собствениците на Tesla са в състояние да разпространят информацията за ползите от електромобилите“, казват от Tesla.

Заводът на Tesla във Фримонт е ключов обект за компанията , произвеждайки повече от 430 000 електромобила през последната година. През третото тримесечие на 2021 г. са направине близо 241 391 автомобила , в сравнение с по-малко от 139 593 през същия период на 2020 г.

„Въпреки че фабриката вав Фримонт произвежда повече автомобили през последните 12 месеца, отколкото през всяка друга година, ние вярваме, че има място за непрекъснато подобрение. Освен това ние продължаваме да разширяваме Gigafactory Shanghai и да изграждаме нови заводи в Тексас и Берлин.”

Въпреки печалбите, производителят твърди, че положителното въздействие е частично компенсирано поради проблеми с доставките, спад в средната продажна цена (ASP), повишени оперативни разходи, по-ниски приходи от регулаторни кредити и въпроси, свързани с биткойни, от 51 млн. долара (37 млн. паунда).

„Разнообразие от предизвикателства, включително недостиг на полупроводници, задръствания в пристанищата и непрекъснато прекъсване на електроснабдяването, оказват влияние върху способността ни да поддържаме фабриките да работят с пълна скорост“, посочват от Tesla. „Вярваме, че нашите вериги за доставки, инженерни и производствени екипи се справят с тези глобални предизвикателства с изобретателност, пъргавина и гъвкавост, които са без аналог в автомобилната индустрия.“

Tesla също очаква среден годишен ръст от 50% в бъдещите доставки на автомобили, в зависимост от капацитета на оборудването, оперативната ефективност и устойчивостта на веригата за доставки. Планирано е Model Y да започне да бъде произвеждан в Берлин и в Остин преди края на годината и компанията се надява, че очакваният пикап Cybertruck ще се появи на пазара до края на 2022 г.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …