.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

„Мечтаният камион“ Tesla Semi ускорява за 5 секунди до 97 км/ч [Премиера]

Изцяло електрическият влекач Tesla Semi може да измине 800 км с едно зареждане и за половин час да бъде презареден за още 645 км.

Илън Мъск разкри двата най-нови модела на Tesla и за пореден път направи мини революция. Първият от тях е електрическата Tesla Roadster, разполагаща с 10 000 Нм максимален въртящ момент и ускорение от 0-97 км/ч за 1,9 секунди! Вторият модел е „мечтаният камион“, както го описва основателя на Tesla. Това е изцяло електрически влекач Tesla Semi, който ще прати дизеловите камиони в историческия музей.

Tesla Semi може да ускори без ремарке от 0-97 км/ч за 5 секунди. Ако му прикачите ремарке с тегло от 36 тона времето за ускорение до 97 км/ч ще отнеме 20 секунди.

В същото време електрическият влекач може да поддържа скорост от 105 км/ч при наклон от 5%.

Tesla Semi може да измине с едно презареждане към 800 км. Tesla ще предлага „мегазарядно“, което само за 30 минути ще дозареди батериите за допълнителен пробег от 645 км. Освен това компанията работи по изграждането на система за зареждане по трък стоповете в Щатите. Така че електрическите камиони са все по-близо до нас. Или все по-близо до Щатите за начало.

Дизайнът на Tesla Semi е видимо аеродинамичен. Драг коефициентът дори е по-добър от този на Bugatti Chiron, сподели Мъск. Дъното на влекача е напълно плоско като при останалите Tesl-и. Също така Semi разполага с подвижни клапи, затварящи пространството между кабината и ремаркето.

Отвътре Tesla Semi е с една централно разположена шофьорска седалка с два информационни дисплея около волана. Няколко камери следят „мъртвата зона“, като моделът разполага с всички системи за безопасност, включително може да се движи автономно и да следва превозното средство отпред.

Илън Мъск не разкри цената на Semi, но твърди, че собствениците ще спестят гориво за 200 000 долара (332 хил. лв) в рамките на 1 млн. мили (1,6 млн. км).

Производството на Tesla Semi ще започне през 2019 г., като компанията вече приема поръчки срещу 5000 долара капаро на влекач.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …