.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota GR Corolla 2023 дебютира с 300 к.с. и AWD [Премиера]

Премиери като тази тук ще стават все по-редки и по-редки, като електрификацията скоро ще сложи край на подобен род спортни автомобили. Но докато това стане факт от Toyota се възползват да оберат аплодисментите с новата си и изключително добре направена GR Corolla 2023.

Тя разполага с 1,6-литров трицилиндров турбо двигател G16E-GTS, настроен да генерира максимална мощност от 300 к.с. при 6500 об/мин. Между 3000 и 5500 об/мин е наличен максималният въртящ момент, който в случая е 370 Нм. Изброеното дотук се предава през 6-степенна механична скоростна кутия към четирите колела.

AWD системата GR-Four има избираеми настройки за разпределение на въртящия момент. Той може да бъде в съотношение 60-40, 50-50 и 30-70 (отпред / отзад) в зависимост от предпочитанията на шофьора.

Малко разочароващо, но Toyota не разкрива засега времето за ускорение от 0-100 км/ч. Същото се отнася и за максималната скорост на GR Corolla. Със сигурност обаче скоро ще бъдат публикувани тези данни.

За сравнение Toyota GR Yaris достига 100 км/ч за по-малко от 5,5 секунди и има електронно ограничена максимална скорост от 230 км/ч. Въпреки че споделя същия 1,6-литров трицилиндров турбо двигател с GR Corolla, при Yaris мощността е 257 к.с., а въртящия момент 360 Нм.

Зад волана на GR Corolla намираме 12,3-инчов дисплей, на който може да следите избрания 4х4 режим, турбо налягането, на коя предавка карате и още много други технически данни в реално време. Централната конзола е оборудвана с извисяващ се 8,0-инчов екран.

Новата Toyota GR Corolla ще се предлага в две нива на оборудване: по-ниското се казва Core и ще се появи по-късно тази година, а по-екзклузивната модификация Circuit Edition ще излезе през 2023 г.

Версията Circuit ще се отличава с по-различен аеро пакет, отвор на предния капак, матов (вместо гланцов) заден спойлер и карбонов покрив. Тя ще бъде лесно разпознаваема и по червените спирачни апарати, брандирани с логото GR.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …