.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota и Lexus готви удар с 15 нови електромобила

Президентът на Toyota Акио Тойода разкри не по-малко от 15 изключително разнообразни концепта за предстоящите електрически автомобили Toyota и Lexus, като подробно описа плановете за двете компании да пуснат общо 30  електромобила до 2030 г.

Автомобилите, показани заедно с първия сериен електромобил  Toyota, bZ4X, включват редица нови SUV-ове, лекотоварни превозни средства, офроудъри и суперавтомобил, вдъхновен от Lexus LFA.

Разкривайки смела стратегия двете компании да продават около 3,5 милиона електрически автомобила до 2030 г., Тойода обясни, че „трябва да намалим емисиите възможно най-скоро“ и марките ще „разширят опциите за въглеродни емисии“ – неутрални автомобили, които работят с „чиста“ енергия.

Планът на Toyota и Lexus да продават 3,5 млн. електрически автомобили до 2030 г., включително BEV и FCEV, е по-висок от предишната си цел от 2 млн. Тойода сравнява тази цел с Daimler, PSA и други производители със съпоставими глобални количества с Toyota. „Тук говорим за значителен обем“, посочи  той.

Компанията увеличи инвестициите си в разработването на батерии от 500 млрд. йени до 2 трилиона йени.

Той изтъкна несъответствието между въглеродно-неутрални и въглерод-редуциращи автомобили, като подчерта, че източникът на енергията, използвана за управлението на електромобилите на компанията, е един от най-важните фактори в стратегията. Toyota и Lexus, каза той, ще постигнат въглеродна неутралност до 2035 г.

Първо, той показа концепти за електромобили с емблема bZ, които ще последват новия bZ4X на пазара в близко бъдеще: компактен кросоувър с красив силует, вдъхновен от Aygo X , проектиран за Япония и Европа, средно голям седан, който отговаря на очакванията за първи автомобил и голям SUV.

Това са серийните модели на компанията на разумни цени, но още 11 пказани модела подчертават разнообразието от планираните електромобили на Toyota и Lexus; наред с малки лекотоварни градски електромобили има големи всъдеходи, пикап и дори два суперавтомобила.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …