.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota Mirai с автономно управление ниво 2

В Съединените щати Toyota пуска нова версия на своя водороден седан Mirai. Автомобилът вече разполага със система за автономно шофиране ниво 2, наречена Toyota Teammate Advanced Drive. Освен това може да паркира самостоятелно благодарение на системата Advanced Park.

Да управлявашбез докосване на волана скоро ще стане възможна при Toyota Mirai. Японският водороден седан ще бъде пуснат на пазара в Съединените щати във версия, оборудвана с Toyota Teammate, пакет от системи, които му позволяват да предлага автономно шофиране от ниво 2. По този начин второто поколение на Mirai ще бъде оборудвано с функции Advanced Drive и Advanced Park.

Toyota Teammate Advanced Drive е в основата на системата за автономно шофиране. Тя позволява на Mirai да налюдава условията на движение около себе си, да ускорява, спира и завива без участието на водача. Според Toyota системата също така ще може да поддържа автомобила в неговата лента или да я смени, да управлява на определени възли на магистрала и дори да изпреварва други автомобили.

Като цяло, шофьорите на самоуправляващия се Mirai трябва да бъздат особено внимателни, освен на определени участъци от магистрала и при определени условия, при които ще бъде разрешено пускането на ръцето от волана.

Функцията Advanced Park, от друга страна, позволява автомобилът да бъде паркиран без ръце. Mirai контролира управлението, ускоряването, спирането и превключването самостоятелно. Може да паркира в ниша или дори да завие на определено място за паркиране. За да направи това, той използва 360-градусови сензори.

Лансирано през 2020 г., второто поколение на Toyota Mirai има електродвигател от 182 к.с. и 300 Нм въртящ момент. Това чисто задвижване е оборудвано с горивна клетка, която трансформира водорода, съхраняван в двата му резервоара, в енергия. По този начин се предполага, че може да измине 650 км с един резервоар с водород.

Седанът с нулеви емисии, оборудван с пакет Toyota Teammate Advanced Park, е на цена от 66 000 долара в Съединените щати, или около 59 980 евро. За получаване на пакета за автономно шофиране Advanced Drive, трябва да се доплатят 5170 долара към сметката, или около 4700 евро. Имайте предвид, че той се доставя с десетгодишен абонамент за услугите за свързаност и навигация, необходими за правилното му функциониране. Toyota за момента не уточнява дали тези помощни средства за шофиране на Mirai ще се предлагат извън Щатите.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …