.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota Mirai влезе в Книгата на Гинес

Задвижваният с водород седан Toyota Mirai постави световен рекорд на Гинес за най-голям пробег на автомобил с горивни клетки. Автомобилът измина 1360,378 км в Южна Калифорния, като изразходва 5,65 кг водород. Това е второто впечатляващо постижение на модела. През май тази година седанът измина 1003 км с едно зареждане във Франция. И в двата случая бяха използвани редовни пътища и Toyota се движи в обичайния трафик, докато 1026 км с едно зареждане на електрическ автомобил (Hyundai Kona Electric) са постигнати в условията на магистрала.

Боб Картър, изпълнителен вицепрезидент на Toyota Motor North America, заяви: „Горди сме, че сме водещи в тази вълнуваща технология, която е само един от начините за създаване на превозни средства с нулеви емисии“.

Разстоянието се измерва с помощта на GPS. Говорителят на Книгата на Гинес Майкъл Емприк провери дали капачката на горивото на колата е запечатана както в началото, така и в края на пътуването. До съдията е един от пилотите на Mirai Уейн Гердес.

Изпитанието се проведе на 23 и 24 август 2021 г., но едва сега Toyota публикува официални резултати. Разходът на гориво на водородния автомобил (изчислен от конвенционалното гориво) е 152 MPGe (1,55 л/100 км) срещу комбинирания разход на каталог от 74 MPGe (3,18 л/100 км). Разход на водород – 0.415 кг/100 км. В САЩ Mirai се продава на цена от 49 500 долара. Седанът се задвижва от електрически мотор на задната ос (182 к.с. и 300 Нм). Водородните бутилки от 5,6 кг захранват горивните клетки, които осигуряват ток на електродвигателя. Номиналният пробег с едно зареждане според американския стандарт EPA в базовата конфигурация XLE е 402 мили (647 км).

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …