.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota разсекрети изцяло новия кросоувър bZ4X

Разсекретиха серийната версия на кросоувъра Toyota bZ4X, чийто концепт бе показан през април. Новият автомобил ще бъде първият серийно  произвеждан електрически автомобил в историята на японската марка.

Toyota bZ4X е построен върху модифициранат модулна платформа TNGA-e с напълно независимо окачване, проектирана специално за автомобили с електрическо задвижване. Електрическият кросоувър Subaru Solterra ще бъде построен на същото шаси, който ще бъде представен в близко бъдеще.

Toyota bZ4X ще се предлага в две версии. Базовата версия на кросоувъра ще получи един двигател с мощност от 204 к.с. на предната ос, което ще позволи на автомобила да ускори от 0 до 100 км/ч за 8,4 сек. Топ версията със задвижване на всички колела ще бъде оборудвана с два електромотора с мощност 109 к.с. всеки, което ще осигури ускоряване до 100 км/ч за 7,7 сек.

Комплект от 71,4 кВтч батерии на версията с предно предаване ще осигури автономен пробег до 500 км без дозареждане. Пробегът на модификацията с два агрегата и четири задвижващи колела ще бъде намален до 460 км.

Необичайно виртуално арматурно табло, разположено в горния край на предния панел, се превраща в особеност на интериора. Освен това кросоувърът може да бъде оборудван със специален волан вместо традиционния волан.

Шофьорът и пътниците ще имат достъп до информационно-развлекателен комплекс с голям сензорен дисплей и възможност за автоматично изтегляне на актуализации.

В Япония поръчките за новияToyota bZ4X ще се приемат от средата на декември, а кросоувърът ще стигне в Европа през 2022 г. Цените на автомобила ще бъдат обявени по-късно.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …