.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota спира работата на 9 завода в Япония през май

Следващият месец май Toyota ще бъде принудена да спре производството на автомобили в 9 от 14 свои завода в Япония за няколко дни. Причината е недостиг на компоненти на фона на нова вълна от Covid-19, съобщават от пресслужбата на производителя.

Според първоначалния план Toyota е трябвало да произведе близо 750 000 автомобила през последния месец на пролетта, от които 200 000 са предназначени за вътрешния пазар и около 550 000 за износ. Сега японците са изчислили, че спирането на работата на заводите, поради липса на части, ще доведе до загуба на близо 100 хил. автомобила.

Така през май ще бъде спряно производството на моделите Corolla, RAV4, C-HR и Prius, както и това на премиум автомобилите Lexus IS, NX, UX и LS.

По-рано стана известно, че няколко големи автомобилни компании бяха принудени да спрат производството поради ново огнище на Covid-19 в Китай, което доведе до недостиг на компоненти. Освен Toyota ограничителните мерки засегнаха и работата на Volkswagen, Mazda, General Motors и Tesla.

По същата причина международното автомобилно изложение в Пекин Auto China, което трябваше да бъде открито на 21 април 2022 г., е отложено за неопределено време. Салонът, провеждащ се на всеки две години, е едно от най-големите автомобилни събития в Китай заедно с изложението в Шанхай. През 2020 г. салонът трябваше да се проведе през април, но в крайна сметка беше отложен за есента поради първата вълна на пандемията.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …